Posebno dobra bičikleta za brdovito Gračišće

Trasa Istarskog planinarskog puta
Trasa Istarskog planinarskog puta

U Gračišću je na placu jučer postavljena prva punionica električnih bicikala na području Turističke zajednice središnje Istre, a drugi tjedan slijedi i otvaranje punionica u Cerovlju i Tinjanu. U cilju daljnjeg razvoja i što boljeg pozicioniranja Istre kao biciklističke destinacije postavljanje punionice financirao je TZ Istarske županije, kaže direktorica TZSI-a Sanja Kantaruti dodajući da je projekt realiziran u suradnji s Općinom Gračišće, tvrtkom Bosch koja je osigurala električne punjače te tvrtkom za proizvodnju bicikala Cube s kojom županijski TZ surađuje posljednje četiri godine. Punionicu je dizajnirao Studio Dota iz Žminja, a proizveo Uljanik TESU Elektronika (UTE) iz Pule.

Na svakih 30-40 kilometara

- Projekt je zamišljen krajem 2015. i prvu smo punionicu već dobili lani. Zamisao je bila da prvo krenemo s velikim hotelijerima, a zatim s turističkim zajednicama, općinama i gradovima, da upotpunimo mapu e-bike stanica u Istri, jer je zamišljeno da se u Istri u dvije, tri godine postavi 50 takvih stanica s po četiri priključka. Na svakih 30-40 kilometara bi bilo jedno mjesto na kojem se bicikle može puniti i po tome bi se razlikovali od cijelog svijeta, jer na primjer u Italiji, Austriji ili Nizozemskoj postoje e-bike punionice, ali nije pokrivena čitava regija kao što će to biti Istra vrlo brzo, kaže direktor županijskog TZ-a Denis Ivošević.

Dosad je u Istri postavljeno 13 punionica pokraj hotela i pet po općinama, dakle 18. "Većina gostiju dolazi sa svojim električnim biciklima, a i očekuje se da će električni bicikli u perspektivi premašiti broj onih klasičnih, a jasno, postoje mjesta u Istri gdje se oni mogu iznajmiti", kaže Ivošević, a doznajemo da je za ovu priliku bicikle iznajmila tvrtka Zoe Bike iz Milotskog Brijega kraj Gračišća.

- Električni bicikl ne pomaže samo kod uzbrdica, već konstantno, neovisno o tome da li imate ugrađen osjetnik opterećenja ili osjetnik na pedalama koji onda daje impulse elektromotoru, čime se vozaču omogućava da lakše savladava napore. Kod jače uzbrdice vozač upotrebljava možda 20 posto snage koja mu inače treba, kaže Kristijan Ivančić, direktor UTE-a. Brzina je ograničena na 25 kilometara na sat, prema pravilniku o sigurnosti u prometu, a snaga na 250 vati. Punjenje traje tri-četiri sata.

Punionica kakva je otvorena u Gračišću košta 14 tisuća kuna, a direktor Ivančić kaže da se može oplemeniti dopunskim sadržajima kao što su punjači za mobitele i tablete, fotonaponski paneli i LED rasvjeta te dodirni info paneli. Tada cijena može porasti na 30 tisuća kuna.

Četiri biciklističke staze

- Skoro san zabi kad san se pelja na bičikleti zadnji put, ali ta dva đira koja san sada napravi po Gračišću bila su mi vrlo interesantna. Ovo je pogotovo dobra stvar za brdsko područje Gračišća, jer iz njega je lako poć bilo di, ali vratit se je malo teže, naročito onima bez kondicije, ali s ovin bičikletama to je divota, kazao je gračaški načelnik Ivan Nino Mijandrušić dodavši da si planira kupiti jedan takav bicikl. Najavio je do proljeća označiti četiri biciklističke staze na području općine. (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter