Mještani i turisti nakon 30 godina dočekali novu cestu prema moru

S prošlogodišnjeg otvaranja Zlatnog lava (D. ŠTIFANIĆ)
S prošlogodišnjeg otvaranja Zlatnog lava (D. ŠTIFANIĆ)

Gotovo 30 godina čekali su i sanjali mještani Barbarige i okolnih sela cestu koja bi ih preko državne prometnice Vodnjan-Bale izvukla iz svojevrsne izolacije. Danas je ta prometnica, od koje zavisi razvoj vodnjanskog priobalja i turizma u tom kraju, otvorena za promet. Svečanosti su nedaleko od bivše cestarske kuće prisustvovali predstavnici Grada Vodnjana s gradonačelnikom Klaudijom Vitasovićem na čelu, Istarske županije predvođeni županom Valterom Flegom, brojni uzvanici, ali i mještani tog područja.

Od silne prašine nisu mogli disati

- Za nas koji smo ovdje ta cesta puno znači, možda najviše i za mještane donje Krnjalože i stancije Negrin koji od prašine nisu mogli ni disati. Cesta će rasteretiti prometne pravce preko Fažane i Peroja, ali i usku cestu preko Mednjana i Batvača, rekao je nakon simboličnog rezanja vrpce Petar Mirković iz Krnjalože, najstariji vijećnik u Gradskom vijeću Vodnjan i "drugi nadzorni organ na terenu", kako su ga od milja nazvali cestograditelji.

Ovim su donedavno bijelim putom, unatoč njegovom lošem stanju, ljeti put do mora skraćivale horde turista. Dionica pod novim asfaltom duga je pak 3,8 kilometara, kolnik je širok šest, a u jednom dijelu 5,5 metara. Radove je po projektu Via Inga izvodila pulska Cesta, počeli su koncem ožujka, a završili koncem svibnja. Cijela investicija teška je oko četiri milijuna kuna, a zajednički su je pokrili Grad Vodnjan i Istarska županija, odnosno Županijska uprava za ceste.

Kako je objasnila Biserka Griparić, pomoćnica ravnatelja ŽUC-a, spomenutoj dužini nije pribrojano i 1,2 kilometara zaobilaznice donje Krnjalože izgrađene prije nekoliko godina, tako da je cijela dionica od državne ceste do raskrižja pod Mandriolom duga zapravo pet kilometara.

Za Peroj je veliko rasterećenje

- Izuzetno sam ponosan i kuntenat što smo okončali ovaj veliki projekt od izuzetnog značaja za mještane, projekt kojim rasterećujemo Peroj vrlo opterećen u ljetnim mjesecima. Ova cesta je bitna i za budući razvoj turizma na ovom području na kojem imamo velike planove. ŽUC je stao uz projekt s dva milijuna kuna, isto toliko i Vodnjan. Velika hvala mještanima što su imali toliko strpljenja, poručio je gradonačelnik Vodnjan Vitasović.

Ova je prometnica, naglasio je župan Flego, očito bila prioritet juga Istre.

- Županija ulaže puno u infrastrukturu koja je preduvjet života. Svake godine Županija i koordinira s gradovima i općine prioritete u cestogradnje prema Hrvatskim cestama tako da je u protekle tri godine investirano u Istri 336 milijuna kuna. Već sada radimo na prioritetima po općinama i gradovima za naredno razdoblje - ne na željama i planovima, nego zaista prioritetima, poručio je Flego.

Po otvorenju ceste prvi je njome prošao bračni par iz Slovenije na biciklima. Prometnica prati rutu nekadašnjeg bijelog puta s dosta zavoja, pa će vozači, posebno neiskusni, morati dobro obratiti pažnju na znakove i upozorenja uz kolnik. (Zvjezdan STRAHINJA)








Podijeli: Facebook Twiter