Još uvijek prevelik broj vozača ne propušta pješake na zebri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorijama Turističke zajednice Grada Pule na Forumu danas su dodijeljene simbolične nagrade savjesnim vozačima koji su "uhvaćeni" kako propuštaju pješake na zebri u prometno-preventivnoj akciji Dan ljubaznosti u prometu. Ova je akcija provedena 24. svibnja od 10 do 11 sati, a drugu godinu za redom organiziraju je Postaja prometne policije Pula-Pola, Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Autoklub Pula-Rovinj s ciljem povećanja sigurnosti pješaka u prometu, kao i razvijanja tolerantnijeg odnosa između vozača i pješaka.

Akcija je provedena na četiri pješačka prijelaza, u Santoriovoj, Tomasinijevoj i Koparskoj ulici te na Poljani sv. Martina, a policijski službenici su zajedno s pripadnicima prometne jedinice mladeži evidentirali ''savjesne'' i ''nesavjesne'' vozače.

- Pješake je na obilježenom pješačkom prijelazu uredno propustilo 99 ''savjesnih'' vozača, ali 83 ''nesavjesna'' vozača nisu zaustavila vozilo, što je gotovo podjednak broj. Zabrinjavajuća je to činjenica s obzirom da se dva kontrolna punkta nalaze u neposrednoj blizini osnovnih škola. Od svih evidentiranih vozača koji su poštivali prometna pravila, odabrali smo vas 20 koji ili nikada niste bili kažnjavani u životu, ili ste imali tek minorne pogreške nekada. Eto, ova akcija je dokaz da policija nije tu samo da kažnjava, već i da provodi prevenciju, jer je lani na području prometne postaje Pula od devet osoba smrtno stradalih u prometu bilo čak petero pješaka. Stoga se nadam da ćete vi kao uzorni vozači nastaviti dalje širiti tu svoju savjesnost, poručio je nagrađenima Pomoćnik načelnika policijske postaje Dubravko Šlibar.

Među nagrađenima je bilo 11 muškaraca i devet žena kojima su riječi pohvale uputili i Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule, te tajnik auto kluba Pula – Rovinj Marčelo Mohorović, ističući da je važno potaknuti vozače da pripaze na pješake, posebice u ljetnim mjesecima kada je na ulicama jako puno pješaka zbog turističke sezone, ali i kada smo zbog vrućine svi lagano omamljeni. Kako nam je rekla jedna od savjesnih vozačica, Gorjanka Jadrešin iz Pule, potpuno je svjesna svega ovoga što je na dodijeli nagrada danas rečeno, jer je baš prije nekoliko dana imala kod Valkana situaciju "da se naježiš".

- Uvijek nastojim voziti oprezno i po propisima, a osobito stati pješacima na pješačkom prijelazu, jer opreza stvarno nikad dosta. Evo, sad mi je prije neki dan kod Valkana na cestu izletio mali dječačić koji se otrgnuo tati iz ruku. Srećom, vozila sam sporo i na vrijeme sam ih ugledala, pa sam još više usporila jer znam da se sa djecom može svašta dogoditi. Taj tata mi se ispričavao a vidjelo se da mu je slabo došlo, ali, eto, sve je dobro prošlo. Najgore mi je kada stanem nekome na pješačkom a on mi mahne rukom da prođem dalje, eto, to ne razumijem. Moram priznati da je ugodno dobiti jedno ovakvo priznanje od policije, ali nije bilo ugodno primiti njihov poziv, jer u tom trenutku nisam bila kod kuće, pa sam pola sata strepila dok me nisu ponovo nazvali i objasnili mi o čemu se radi, rekla je uz osmijeh Jadrešin, a jednako tako osjećali su se i svi drugi ovogodišnji najsavjesniji pulski vozači. (Zapisala i snimila Patricija SOFTIĆ)







Podijeli: Facebook Twiter