Marinu Cilicu umaška kruna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvadesettrogodišnji tenisac iz Medugorja u finalu je svladao Španjolca Marcela Granollersa sa 6:4, 6:2 poslije jednog sata i 32 minute igre, postavši postao drugi hrvatski pobjednik Umaga, 22 godine poslije Gorana Prpica i premijernog izdanja turnira, kad je Prpa osvojio svoj prvi i jedini ATP trofej.

Cilic je upisao osmi naslov u karijeri (15. finale), prvi na zemlji, kompletiravši trofeje na svim podlogama! U pet tjedana slavio je na travi londonskog Queen's Cluba, sad i na zemlji ATP stadiona umaške teniske školjke, iznad koje je u njegovu cast nebom zabljesnuo vatromet, a Goran Griff zapjevao "What a Wonderful World". Za Cilica su ovo zaista dani kao u pjesmi Luisa Armstronga..

Dobio je 12 od posljednjih 13 utakmica, cetiri u Umagu bez izgubljena seta! Jedini igrac koji ga je u ovom nizu dobio bio je Andy Murray u osmini finala Wimbledona. No, više od svega, Marin ce pamtiti ovacije gledatelja.

- Za mene je ovo bio sjajan tjedan. Lani je okus bio malo gorak, ali sad je ovo bilo veliko zadovoljstvo, velika injekcija za nastavak karijere. Prvi put ove sezone igrao sam u Hrvatskoj i zaista sam uživao - rekao je Marin Cilic na proglašenju, zahvalivši se svojoj ekipi, posebno treneru Bobu Brettu i - organizatorima.



- Turnir je pokazao da je poseban, organizacija je bila vrhunska. Cestitam organizatorima od srca i - vidimo se dogodine.

Marcel Granollers, 24. igrac svijeta, bolje je krenuo, iskoristio je Cilicevu tremu, ipak je igrao doma, pred prepunim stadionom. Dvadesetšestogodišnji Španjolac iz Barcelone, navijac Espanyola, oduzeo je servis Cilicu u trecem gemu, iskoristivši pogrešku bekendom prvog hrvatskog tenisaca. Cilic je igrao previše iza osnovne crte, predaleko od mreže da bi mogao držati na uzdi nezgodnog Španjolca kojeg je dan ranije nazvao teniskim "kameleonom". Pogledate li ga na treningu, nikad ne biste rekli da je medu 25 na svijetu.

No, onog trenutka kada je Marin stao korak u teren, kad je pustio ruku, Granollers nije imao šanse. Cilic je sjajnim forhendom iz trka, kad Španjolac nije uspio kontrolirati loptu volejom, u osmom gemu došao do "breaka" i izjednacio stvari. No, to je bio tek drugi od devet gemova u nizu!

Medugorac je stao tek na 6:4, 5:0, kad je Granollers - proslavio osvajanje gema. Problem je, kao što je to cesto slucaj, bio završiti dvoboj. Cilic nije iskoristio dvije mec lopte, druga je bila veliki zicer forhendom, što ga je koštalo izgubljenog servisa. Granollers je samo odgodio izvjesno, cekanje domaceg pobjednika u Umagu završeno je u 21.41 sat te nedjelje 15. srpnja.



Poslije dva zagrebacka trofeja, Marin sad ima i ovaj prekrasan umaški. Kad je zabio forhend i iskoristio cetvrtu mec loptu, prekrižio se i rekao: - Hvala ti, Bože!

Cilic je maestralnom igrom zagrijao gledatelje na prepunom stadionu u svecanoj loži kojega su bili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic, ministri Željko Jovanovic, Tihomir Jakovina, Branko Grcic, Rajko Ostojic, predsjednik uprave Zagrebacke banke Franjo Lukovic, župan istarski Ivan Jakovcic, gradonacelnici Milan Bandic, Vojko Obersnel, Vili Bassanese...

Po tradiciji, pobjedniku je pehar predao pokrovitelj turnira predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic. Za naslov Cilicu je pripalo 64.700 eura i 250 ATP bodova, Granollersu, kojem je pehar predao Franjo Lukovic, pripalo je 34.080 eura uz 150 bodova.

- Cestitam Marinu, bio je bolji - priznao je Marcel Granollers, zahvalivši se gledateljima na podršci kroz cijeli tjedan i obecao dolazak dogodine. (Z. HORVAT/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter