Akademika u moru izdalo srce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osamdesetcetverogodišnji muškarac koji je u cetvrtak ujutro preminuo u moru u Pješcanoj Uvali u Puli poznati je hrvatski akademik Boris Kamenar. Preminuo je od infarkta u cetvrtak u 9.20 sati, i to nakon što je ušao u more s plaže.Uocila ga je jedna žena, koja je odmah pozvala Hitnu pomoc, no nažalost vec je bilo kasno.

Policija nije objavila identitet preminulog, ali vec iduceg dana brojni znanstveni web-portali prenijeli su vijest o Kamenarovoj iznenadnoj smrti u Puli pa je ubrzo otkriveno da je upravo on muškarac koji je preminuo u moru u Pješcanoj Uvali.

Kamenar, rodeni Rijecanin, bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih kemicara, redoviti clan Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Razredu za matematicke, fizicke i kemijske znanosti. Glavno podrucje njegovog znanstvenog interesa bilo je odredivanje molekulske i kristalne strukture metodom ogiba rendgenskih zraka. Objavio je oko 180 znanstvenih i strucnih radova, i s oko 200 predavanja i priopcenja sudjelovao na brojnim znanstvenim skupovima.

Za svoj rad dobio je Državnu nagradu za znanost "Ruder Boškovic", Nagradu grada Zagreba, Nagradu za životno djelo te medalje Hrvatskoga kemijskog društva i Kemijskog odsjeka PMF-a. Bavio se istraživanjem poluvodica, dobivanjem cistog silicija i bora, odredivanjem kristalne strukture metodom rendgenske analize. Za profesora emeritusa Sveucilišta u Zagrebu izabran je 2000. godine. (S. PERŠIC/Hina)


Podijeli: Facebook Twiter