HŽ do kraja godine otpušta 2.700 ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatske željeznice, odnosno cetiri povezana društva i njihovih 15 tvrtki-kceri do kraja godine, uz poticajne otpremnine ili zbrinjavanje putem Željeznickog fonda, smanjit ce broj zaposlenih za 2,7 tisuca.

Do konca 2016. godine, pak, prema planu restrukturiranja domace željeznice, uz pretpostavku ostvarenja planiranih ulaganja i modernizacije, željeznicu bi trebalo napustiti još 1,8 tisuca ljudi.

Ukupno je rijec o 4,5 tisuca radnika manje u odnosu na sadašnja 17.482 u maticnim i ovisnim društvima. Za zbrinjavanje radnika u ovoj godini, prema rijecima Renea Valcica, predsjednika Uprave HŽ Holdinga koji se do kraja godine gasi, osigurat ce se 420 milijuna kuna.

Ukupni troškovi restrukturiranja i modernizacije domace željeznice do kraja 2016. godine procjenjuju se na oko 35 milijardi kuna, a od toga najveci dio - 25,5 milijardi kuna - odnosi se na HŽ Infrastrukturu pred kojom su i najveca ocekivanja. Samo da bi se domaca infrastruktura vratila na razinu iz ranih 90-ih u naredne tri godine potrebna su ulaganja od 10-ak milijardi kuna.

HŽ Infrastruktura trenutno po kilometru pruge zapošljava 2,5 radnika. "U zemljama EU-a po kilometru pruge zaposlen je jedan radnik, a ako se nakon restrukturiranja mi spustimo ispod dva zaposlena po kilometru, bit ce dobro", kazao je Darko Pericic, direktor HŽ Infrastrukture.

- Glavni cilj procesa restrukturiranja nije zbrinjavanje viška ljudi, vec pokretanje novog investicijskog zamašnjaka te priprema za liberalizaciju tržišta i stvaranje europske tvrtke. Želimo brzu, efikasnu i ucinkovitu željeznicu, ustvrdio je Siniša Hajdaš Doncic, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture.

Dodao je da "nije pet do 12, nego 12 i pet" za završetak procesa restrukturiranja željeznice. To je jedan od najvecih Vladinih projekata s ciljem stvaranja poslovnog sustava spremnog za tržišnu utakmicu s europskom konkurencijom nakon 1. srpnja 2013. kada nastupa liberalizacija željeznickih usluga.


Podijeli: Facebook Twiter