Radnici Dine u petak napuštaju pogone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Radnici Dina Petrokemije u Omišlju na otoku Krku danas ce ugasiti sva svjetla u tvrtki, a od petka ce, ne dobiju li do sutra informacije o sudbini tvrtke, svi na kolektivni godišnji odmor i kemijska postrojenja ostaviti bez nadzora, izjavio je danas dopredsjednik Sindikata radnika Dine Predrag Mihaljevic.

Mihaljevic je u petak, 6. srpnja, izvijestio da je tog dana razgovarao s ministrom financija Slavkom Linicem, koji je, kako je rekao, potvrdio da je prispjela ponuda moguceg strateškog partnera za tu omišaljsku tvrtku te da ce, ako ponuda ne bi bila prihvacena u sljedecih nekoliko dana, što ovisi iskljucivo o vlasniku Dine Dioki Holdingu, Dina ici u stecaj.

Mihaljevic je kazao da jucer ni danas iz mjerodavnih ministarstva nije uspio dobiti informacije o sudbini tvrtke te da je sutra, tj. srijeda, rok koji je naveo sam ministar financija Slavko Linic.

"O namjeri da u petak, nakon 'posljednje vecere' u javnoj kuhinji za obitelji radnika Dine, odemo na kolektivni godišnji odmor i napustimo naša radna mjesta obavijestit cemo obnašatelja dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoja Vujica, koji je i predsjednik Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje", rekao je Mihaljevic.

Naglasio je da radnici više ne mogu izdržati višemjesecnu agoniju, da ce u petak, 13. srpnja, kemijska postojenja Dine ostati bez nadzora i da ce za to netko drugi, a ne radnici, morati preuzeti odgovornost.

Mihaljevic je još kazao da se do petka nastavljaju akcije, koje se u pogonima Dine provode od prošlog tjedna. Izvijestio je da i danas radi javna kuhinja za obitelji radnika Dine koja se financira svakodnevnim prikupljanjem i prodajom metalnog otpada iz pogona tvrtke.

Radnici Dina Petrokemije, clanice Dioki grupe, od 1. srpnja blokiraju ulaz u tvrtku tražeci isplatu zaostalih placa i rješavanje stanja tvrtke. Oko 350 radnika nije dobilo šest placa za ovu godinu, placu za prosinac prošle godine i još oko 60 posto jedne place iz prijašnjih godina.


Podijeli: Facebook Twiter