Rohatinski: Placam cijenu, ali ponosan sam!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svom oproštajnom govoru na posljednjoj sjednici Savjeta HNB-a kojom je predsjedao guverner HNB-a Željko Rohatinski je rekao da je "nacin na koji je radio Savjet HNB-a u dosadašnjem sastavu bio stalno pracen i snažnim kritikama, domacim i stranim. Medutim, imali smo snage da se ne obaziremo na kritike koje nisu bile dobronamjerne i da guramo putem za koji smo bili uvjereni da je ispravan. Otišli smo i dalje od toga".

- Naš stav je bio da ako smo mi koji sjedimo za ovim stolom bili u nekoliko navrata spremni preuzeti i veliki osobni rizik, a sjecate se kakvih je situacija bilo, od prijetnje prekida stand-by aranžmana, blokiranje pregovora o ulasku u EU, mislim da nam je to davalo moralno pravo da tražimo i od drugih da preuzmu odredeni rizik. Naravno da se to mnogima nije svidjelo, da je izazvalo njihovu odbojnost, netrpeljivost, bijes, do osobnih animoziteta. Taj element je odigrao kljucnu ulogu u dogadajima koji su prethodili ovoj današnjoj sjednici. Netko je trebao platiti cijenu i ja sam ponosan što tu cijenu placam ja, porucio je Rohatinski.

- I ako bih trebao nešto istaknuti kao moralnu vrlinu, tako rijetku u politici, onda je to bilo cinjenica da kad smo govorili da smo govorili istinu, a nismo nikoga zavaravali, uljepšavali, muljali, varali, svidala se ta naša istina drugima ili ne, zakljucio je Rohatinski, cetvrti guverner HNB-a, koji je tu dužnost obavljao proteklih dvanaest godina.

- Koincidencija je da ovu našu zadnju sjednicu u dosadašnjem sastavu imamo baš 4. srpnja, na Dan americke nezavisnosti. Koincidencija, ali i simbolika. Nezavisnost je pojam kojem su uvijek težile sve centralne banke. Mi smo svoj put nezavisnosti poceli Zakonom o HNB-u 2001. Nastojali smo je održati, i nadam se da cemo je održati i dalje, porucio je Rohatinski. (A. DRAGOJEVIC MIJATOVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter