Istražuje se odakle su imigranti doplovili u Jadran

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U skupini 66 imigranata koji su od ponedjeljka poslijepodne privremeno zbrinuti udubrovackoj luci Gruž su državljani Afganistana, Pakistana, Egipta, Bangladeša, Somalije, Libije, Sirije, Palestine i Iraka, izvijestila je Policijska uprava Dubrovacko-neretvanska.

Oni su prije nekoliko dana jedrilicom nepoznate zastave krenuli iz Grcke prema Italiji. U plovidbi im se jedrilica pokvarila i ostala bez goriva na oko 48 nautickih milja južno od otoka Mljeta. Spasila je ih je Hrvatska obalna straža doteglivši njihovo plovilo u Gruž.

Temeljem izjava imigranata dubrovacka policija istražuje okolnosti pod kojima se odvijalo njihovo putovanje, a pri tom suraduje s kolegama iz Grcke, Italije i drugih zemalja.

S obzirom da improvizirano prihvatilište u Gružu nema sanitarni cvor dio njih je premješten u zgradu Caritasa Dubrovacke biskupije koja se nalazi u luci, a i ostali ce im se pridružiti u tom zdanju. Unatoc tome što su više dana proveli na moru pod užarenim suncem lijecnicki pregledi su pokazali da se nalaze u dobrom zdravstvenom stanju. Samo je jedan od imigranata hospitaliziran u dubrovackoj Opcoj bolnici.

Celnik Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje dožupan Frano Skokandic istice da je rijec o izvanrednoj situaciji i za Dubrovnik i za Hrvatsku i da ocekuje daljnje upute iz Zagreba.

Komunikacija je spora i teška s obzirom na to da ne govore strane jezike, pa je policija angažirala prevoditelje. Dokaže li se da su zaista iz Grcke krenuli na svoje putovanje najvjerojatnije ce iz Dubrovnika autobusima biti prevezeni u Grcku. (L. BRAILO/NL)


Podijeli: Facebook Twiter