Iznajmljujete apartman? Provjerite je li sve po zakonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Državni inspektorat je na svojim internetskim stranicama objavio vodic za legaliziranje rada za pravne i fizicke osobe u djelatnostima ugostiteljstva i turizma, te poslodavce u tim djelatnostima.

Rijec je o projektu u okviru kojeg su u inspektoratu na jednom mjestu objedinili sve kljucne informacije o propisanim obvezama iz podrucja njihove nadležnosti za sve pravne i fizicke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, pružaju ugostiteljske i usluge u turizmu.

- Cinimo ovaj iskorak ususret poslodavcima i pružateljima usluga u ugostiteljstvu i turizmu želeci djelovati proaktivno i preventivno i tako pomoci svim sudionicima na tržištu ugostiteljskih i turistickih usluga da svoje poslovanje usklade s važecim propisima i jedino na taj nacin izbjegnu povrede propisa i sankcije koje ce se u svim slucajevima utvrdenog nezakonitog rada nužno poduzimati, stoji u priopcenju koje potpisuje glavna državna inspektorica Božena Vrbanic.

U inspektoratu ovime žele dati priliku onima koji posluju legalno da još jednom provjere uskladenost s propisima, a, onima koji nisu legalizirali svoju djelatnost, da saznaju što sve moraju uciniti.

Tako su na www.inspektorat.hr dostupni vodic za pravne i fizicke osobe za obavljanje ugostiteljske djelatnosti i pružanja ugostiteljske usluge u domacinstvu i seljackom domacinstvu, u kojem se mogu naci informacije o legalitetu obavljanja djelatnosti, obvezama ugostitelja, koje su posljedice u slucaju kada inspektor u inspekcijskom nadzoru utvrdi povredu propisa i ostalo.

Tu je i vodic za pravne i fizicke osobe za pružanje usluga u turizmu u kojem ce svi zainteresirani naci odgovore na pitanja kako legalizirati rad turisticke agencije, vodica, pratitelja, usluga u nautickom turizmu i slicno i koje su njihove obveze. Objavljeni je i vodic u podrucju radnih odnosa o obvezama poslodavaca u ugostiteljskoj djelatnosti i turizmu te Vodic u podrucju zaštite na radu.

Za sva podrucja priložene su i takozvane kontrolne liste (check liste) da bi korisnici i sami znali koji su to elementi kontrole te što inspektori kontroliraju provodeci inspekcijski nadzor.

Svi ovi dokumenti izradeni su na temelju važecih propisa kojima su uredene djelatnosti ugostiteljstva i turizma.

Projekt vodica posljedica je analize višegodišnjih rezultata inspekcijskih nadzora i utvrdenih povreda propisa iz podrucja nadležnosti inspektorata te uocene potrebe da se pronade nacin kako pomoci poslodavcima, odnosno svim pružateljima ugostiteljskih i usluga u turizmu da lakše usklade svoje poslovanje s propisima.


Podijeli: Facebook Twiter