Jarnjak: HDZ placao i telefon Sanaderove kceri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nastavku sudenja u slucaju Fimi media, u kojemu se bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, HDZ te još cetvero tereti za nezakonito izvlacenje novca iz državnih tvrtki i institucija i punjenje HDZ-ovog "crnog fonda", bivši glavni tajnik i clan predsjedništva HDZ-a Ivan Jarnjak rekao je kako je stranka placala racune za mobitel i kceri Ive Sanadera.

Svjedoceci na zagrebackom Županijskom sudu Jarnjak je ispricao, da je jednom došao racun za telefon u iznosu od 120.000 kuna. Prisjetio se kako mu je blagajnica stranke tada rekla da ima puno službenih telefona i upozorila ga da se racun za mobitel placa i za Sanaderovu kcer Petru.

"Za nekoliko dana nazvao me Sanader i pitao me u cemu je problem. Rekao sam mu da su troškovi previsoki i da to necemo moci izdržati, na što mi je on odgovorio 'ostavi, bez brige' ", kazao je Jarnjak.

Svjedok je takoder ispricao da ga je vozac Vinko Lacic s kojim je cesto putovao, upozorio da se u stranci vrše isplate nekim ljudima mimo žiro racuna stranke.

O tome je, kazao je Jarnjak, pitao racunovotkinju Branku Pavoševic, a ona mu je rekla da njoj predsjednik stranke Ivo Sanader daje popis s iznosom novca i osobama kojima treba isplatiti taj nova, a da novac osigurava Mladen Barišic.

Kazao je pritom kako je cuo i za isplate za neke medije, koje nisu mogle biti provedene preko žiro racuna. Bilo je govora o TV Z1 i Osjeckoj televiziji.

Jarnjak rekao da Predsjedništvo HDZ-a nije usvojilo završni racun za 2005. i 2006. godinu.

Objasnio je da je odluke o finacijsko-materijalnom poslovanju donosilo stranacko Predsjedništvo, ali ako bi predsjednik stranke to uvrstio u dnevni red. U suprotnom odluku je mogao donijeti samo predsjednik stranke.

Za izvor placanja mimo žiro racuna stranke Jarnjak je prvi put cuo kada mu je Pavoševic rekla da ce joj riznicar HDZ-a, šef carine Mladen Barišic dati novce za placanja po nalogu predsjednIka.

Spomenuo je situaciju kada mu je bivši ministar financija Ivan Šuker rekao; "ne bu dobro" za HDZ, jer je dobio informaciju da se na carini broje neki "penezi". Kada je kasnije pitao Šukera o tome, kazao mu je da o tome više ne bi razgovarao.

Svjedok je ispricao i da su se sjednice Predsjedništva stranke prestale snimati kada je to zatražio Sanader i da su onda povremeno vodili zapisnike Suncana Glavak i Josip Šaric.

Za svjedocenje Ivana Jarnjaka na sudenju u slucaju Fimi medija, u kojemu se HDZ, bivšeg premijera i predsjednika te stranke Ivu Sanadera te još cetiri osobe tereti za nezakonito izvlacenje novca iz državnih tvrtki i institucija te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda", sutkinja Županijskog suda predvidjela je tri dana.


Podijeli: Facebook Twiter