Franak i Potrošac: Kolektivna tužba protiv osam banaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruge Franak i Potrošac podigle su kolektivnu tužbu protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope, a prvo rocište na Trgovackom sudu u Zagrebu održat ce se 4. srpnja, izvijestili su iz Udruge Franak.

Tužbom koja se temelji na Zakonu o obveznim odnosima i Zakonu o zaštiti potrošaca traži se ukidanje valutne klauzule u švicarcima i dozvoljavanje valutne klauzule samo u eurima, za koje HNB ima mehanizam kontrole, te zabrana jednostrane promjene kamatne stope.

Kolektivna tužba podignuta je protiv Privredne banke Zagreb, Zagrebacke banke, Erste & Steiermärkische banke, Raiffeisen banke, Hypo Alpe Adria banke, OTP-a, Splitske banke i Volksbanke, a presuda ce se odnositi na sve korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima koji su uzeti u tim bankama, kaže clanica Upravnog odbora Udruge Franak Petra Rodik.

U Hrvatskoj ima preko 100.000 korisnika kredita vezanih za "švicarce", od kojih je 75.000 stambenih kredita, kojima su s obzirom na klizanje franka i promjene kamatnih stopa posljednjih godina rate otplate porasle od 35 do cak 100 posto, tvrde u udruzi.

Tužbom se želi osigurati odšteta tim korisnicima, ali i onemoguciti banke da i ubuduce na takav ili slican nacin "oderu" gradane, kažu clanovi udruge. Problem je što se radi o prvom slucaju kolektivne tužbe u Hrvatskoj pa ni sud zasad nema nikakva iskustva niti praksu vezanu za takve slucajeve. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter