Zmajlovic potvrden za ministra zaštite okoliša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski sabor iskazao je danas povjerenje SDP-ovcu Mihaelu Zmajlovicu kao novom ministru zaštite okoliša i prirode. Za Zmajlovica, koji je na ministarskoj dužnosti naslijedio stranacku kolegicu Mirelu Holy koja je dala ostavku, glasovalo je 83 zastupnika vladajuce koalicije, 6 HDSSB-ovaca je bilo protiv, a 26 zastupnika iz HDZ-a i Hrvatskih laburista bilo je suzdržano. Zmajlovic je nakon glasanja položio ministarsku prisegu.

Glasovanju je prethodila rasprava saborskih klubova, u kojoj su oni vladajuci pružili potporu Zmajlovicu, a oporbeni ne.

Dragutin Lesar je Zmajlovica upitao je hoce li od cetiri studije, od kojih su tri dale negativno mišljenje za projekt Ombla, pravu odabrati brojeci "eci, peci, pec", ili naruciti i petu studiju. Upitao ga je i smatra li Ministarstvo "djecjim vrticem ili Ministarstvom koje nece pokleknuti pred nicijim pritiscima", aludirajuci na izjavu prvog potpredsjednika Vlade Radimir Cacica da ce Vlada ici s projektima Ombla i Plomin te da se treba "prestati igrati djecjeg vrtica".

Osvrcuci se na Lesarove prozivke da vlast nije adekvatno reagirala na prijetnje Holy, premijer Zoran Milanovic je istaknuo da se o nekim stvarima javno ne govori, te izvijestio da je Zmajlovicu, zbog mogucih pritisaka u njegovom novom resoru, kazao da ne iskljuci mogucnost da ce morati imati zaštitu i da o tome razgovara s obitelji.

Davorin Mlakar (HDZ) ne slaže se, pak, sa stavom Vlade da je Mirela Holy žrtva principa kako ce se Vlada ponašati, ocijenivši kako ispada da je ona žrtva toga što se Cacic i još neki u Vladi nisu uspjeli dogovoriti oko nekih stvari.
"Mirela Holy nije odgovarala 'investicijskom tsunamiju', onome što je prvi potpredsjednik Vlade Cacic najavljivao za izlazak iz krize, vjerojatno nauštrb zaštite prirode", istaknuo je Mlakar.

Premijera je upitao misli li isti princip koji je primijenio na Holy primjenjivati i kod imenovanja stranackih podobnika u uprave i nadzorne odbore javnih poduzeca, u ministarstva, itd.

Dinko Buric (HDSSB) optužio je Kukuriku koaliciju za nepotizam i nesposobnost, isticuci kako se, umjesto mjerama za izlazak Hrvatske iz krize, vlast u prvih šest mjeseci dokazala tek zapošljavanjem stranackih podobnika.

Nada Turina ?uric (HNS) istaknula je da svakako treba pronaci balans, pa tako i oko projekta Ombla, sve kako se premijer uskoro ne bi morao pravdati puno težim pitanjima od ovog, poput zašto je opet poskupjela struja i slicno.

Damiru Kajinu (IDS) nije jasno kako "jedan benigni e-mail može biti razlog za bilo ciju smjenu", isticuci kako je u svakoj dosadašnjoj vladi, županiji, javnom poduzecu uvijek bilo zapošljavanja po zamolbi. "Nema nikoga tko nije za nekoga tražio posao, rekao bih i da je to obveza saborskog zastupnika, iako se ona razlikuje od ministarske", porucio je Kajin.

Premijer Milanovic je na kraju rasprave izrazio uvjerenje da je Mirela Holy zadnji clan njegov vlade koje je napustio Banske dvore. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter