Brijuni: Josipovic primio 60-ak veleposlanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Ivo Josipovic primio je u subotu navecer u Bijeloj vili na Brijunima šezdesetak stranih veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj te predstavnike diplomatskih misija. Tom je prilikom predsjednik zahvalio svim zemljama clanicama EU-a koje su vec ratificirale hrvatski pristupni ugovor te pozvao one koje to još nisu ucinile da to naprave.

- Ako sve bude išlo po planu, Hrvatska bi za godinu dana trebala postati punopravna clanica EU-a. To ce za nas znaciti ulazak u jednu novu paradigmu planiranja i donošenja odluka i jednu novu vrstu odgovornosti koja znacajno prelazi granice vlastitog interesa. Porucujem da je Hrvatska spremna za tu zadacu, kao društvo i kao država, rekao je Josipovic.

Porucio je da reforme nece prestati s ulaskom u EU. - Znamo obveze iz monitoringa, znamo što sve još treba napraviti i na tome dnevno radimo, kazao je.

- U iducem razdoblju Hrvatska kani znacajno intenzivirati odnose s Kinom, Rusijom, Turskom i državama arapskog svijeta i Azije onoliko koliko je to moguce. Takoder, pojacat cemo suradnju sa zemljama južne i srednje Amerike, Novim Zelandom i Australijom u kojima živi znacajna hrvatska dijaspora, rekao je Josipovic.

Naglasio je da bi trebalo jacati odnose i s africkim zemljama u kojima žive i rade mnogi bivši zagrebacki studenti i u kojima su hrvatska poduzeca godinama gradila najznacajnije infrastrukturne objekte. (M. V. I.)

 


Podijeli: Facebook Twiter