Pripadnici HGSS-a izvukli iz jame ozlijedenog

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja uspjeli su na površinu izvuci ozlijedenog hrvatskog speleologa Marjana Marovica jutros u pet sati i 23 minute, svega 26 sati od prve dojave o nesreci te desetak sati od pocetka transporta kroz jedan od najsloženijih speleoloških objekata u ovom dijelu Europe, priopcio je u subotu ujutro procelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Vinko Prizmic.

U akciji je angažirano oko 150 gorskih spašavatelja, a u samom jamskom sustavu, koji je bio podijeljen na tridesetak opasnih dionica, boravilo je istovremeno i po 70 spasilaca. Oni su, podijeljeni na ekipe, odradivali i pripremali svoje dionice.

Za potrebe spašavanja bilo je nužno proširiti u živoj stijeni najuže prolaze kako bi kroz njih mogla proci nosiljka s ozlijedenim speleologom. Rezultat dugotrajnih napora je spašeni speleolog, ali i cinjenica da je HGSS doista dokazao respektabilnu ucinkovitost.

Pred spasiocima je sada još jedan težak i ne manje opasan dio posla, a to je raspremanje jame i izvlacenje više od tone užadi i druge opreme koja se je koristila u spašavanju. Ocekuje se da ce taj dio posla biti dovršen do kraja dana.

Speleolog Marjan Marovic prošle je noci stradao u jami Kita Gacešina na podrucju Crnopca u južnom dijelu Velebita. U trenutku nesrece 29-godišnji speleolog u jami se nalazio s još 14 kolega iz cijele Hrvatske. Pri dnu jame, na dubini od 520 metara, speleolog je uslijed pucanja sidrišne plocice proklizao po užetu i pao te zadobio ozljede zbog kojih nije mogao samostalno izaci van. Unesreceni se nalazio 200 metara dublje nego što je to bio slucaj u prošlogodišnjoj akciji spašavanja te nekoliko tisuca metara udaljeniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter