Patrijarh Irinej kod Josipovica, Milanovica, Bozanica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja Gavrilovica i clanove Svetog arhijerejskog sinoda primili su predsjednik Republike Ivo Josipovic, predsjednik Vlade Zoran Milanovic i kardinal Bozanic.

Irinej je u trodnevnom posjetu Zagrebu povodom otvorenja novih prostora Srpske pravoslavne opce gimnazije "Kantakuzina Katarina Brankovic" u Zagrebu.

Predsjednik je za susreta s patrijarhom istaknuo da "u vremenima koja nikad nisu laka na ovim podrucjima, gdje i kriza cesto generira osjecaje koje nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti i dijalog izmedu crkava i vjernika znace puno za mir i razumijevanje". Josipovic je Irineju zahvalio na ekumenskim naporima i istaknuo da ce Hrvatska kao zemlja vjerskih sloboda i dalje štititi vjerska prava svih gradana i vjeroispovijesti.

Irinej je podsjetio na bliskost hrvatskog i srpskog naroda kao dva kršcanska naroda, a u položaju srpskog naroda i SPC u Hrvatskoj ima mnogo dobrih stvari koje treba podržati, ali, kao i svugdje, ima i problema za koje se nada da ce se riješiti na najbolji nacin.

Milanovic je, pak, istaknuo da je Hrvatska država gradana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete, a zadovoljan je zbog otvaranja nove zgrade pravoslavne gimnazije koju pohada 80 ucenika.

Patrijarha je primio i karinal Josip Bozanic na Kaptolu. (T. P./NL)


Podijeli: Facebook Twiter