Pravomocno oslobodeni Šestak, Marinac i Šket

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Županijski sud u Varaždinu - Stalna služba u Koprivnici odbio je žalbu Opcinskog državnog odvjetništva, cime je potvrdena oslobadajuca presuda bivšim celnicima Podravke Zdravku Šestaku i Darku Marincu te bivšem stecajnom upravitelju koprivnicke tvrtke Sloga Darku Šketu u sudskom postupku vezanom za dodjelu kredita Slogi, doznaje se u cetvrtak od Krunoslava Kunštica, odvjetnika Marinca i Šketa.

Optužene se teretilo zbog Podravkinog kredita od pet milijuna kuna koji je 2007. godine odobren koprivnickoj Slogi, iako se znalo da se obucarska tvrtka nalazi u teškoj financijskoj situaciji.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je pri dodjeli kredita kao sredstvo osiguranja uzeto pet bjanko zadužnica i bjanko mjenica, a buduci da se Sloga nalazila u poslovnim poteškocama, to je osiguranje bilo nedostatno. Državno odvjetništvo željelo je tako dokazati da trojac nije postupao s pažnjom dobrog gospodarstvenika, a takoder ih se teretilo da je kredit odobren bez odluke Uprave.

No, u obrazloženju prvostupanjske presude, koju je prihvatio i Županijski sud u Varaždinu, sutkinja je kazala da je iz svjedocenja i uvidom u spise vidljivo da je sporni kredit bilo moguce, prema tada važecem pravilniku Podravke, odobriti bez formalne odluke Uprave.

Takoder je receno da se u vrijeme odobrenja pozajmice nije moglo znati hoce li u Slogi biti proglašen stecaj, pa stoga nije bilo moguce presudu temeljiti na predvidanjima onoga što je eventualno trebalo uslijediti nakon poslovne odluke o izdavanju kredita.

Inace, kredit je bio namijenjen spašavanju radnih mjesta, odnosno restrukturiranju Sloge, za što su zeleno svjetlo dala državna tijela, a medu njima i Agencija za tržišno natjecanje.

Unatoc zahtjevu tužiteljstva da se postupak vrati na pocetak, varaždinski Županijski sud je pravomocno oslobodio Šestaka, Marinca i Šketa.


Podijeli: Facebook Twiter