Split: Gay paradu osigurava 900 policajaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gay paradu koja ce se u subotu održati u Splitu, s pocetkom u 14 sati, osiguravat ce 900 policajaca iz splitsko-dalmatinske i susjednih policijskih uprava, a pomoc ce im pružati i helikopter koji ce za vrijeme skupa nadlijetati uži dio grada, izvijestio je danas policijski službenik Paško Ugrina na konferenciji za novinare u PU splitsko-dalmatinskoj

"Spremni smo osigurati punu sigurnost i sudionicima ovog javnog okupljanja i gradanima. Policijski djelatnici ce biti angažirani na poslovima logistike, neposrednih izvršitelja na terenu, do onih koji ce rukovoditi cijelom akcijom. Gay parada ce se snimati i fotografirati tijekom cijelog trajanja. To ce nam pomoci u slucaju potrebe identifikacije. Broj od 900 angažiranih policajaca, medu kojima ce biti i pripadnici interventne policije, je planirani broj, a javnost cemo nakon ovoga skupa izvijestiti koliko se ukupno potrošilo na osiguranje Gay parade", kazao je Ugrina.

Kako je navedeno, javno okupljanje u Splitu je planirano od 13 do 18 sati. Okupljanje pocinje u Strossmayerovom parku, popularnom ?ardinu, odakle ce se povorka kretati Ulicom kralja Tomislava, Marmontovom i Obalom hrvatskog narodnog preporoda. Na trasi kretanja ce biti postavljene zaštitne ograde, a trasa ce se zatvoriti prije prolaska kolone, reka je Ugrina.

Policija ce na južnom dijelu Rive te ulaz na Marulicev trg, ostaviti kao prolaz za gradane, a javni gradski prijevoz normalno ce se odvijati kod crkve Sv. Frane.

"Mi necemo onemoguciti bilo kojeg gradanina da se pridruži sudionicima tog javnog okupljanja. Ovom prilikom pozivamo gradane na suradnju, te da se suzdrže od nasilja i raznih vrsta protupravnog ponašanja. Potpuno smo spremni reagirati na bilo koji oblik nasilja, no vjerujem da nece biti potrebe", izjavio je Ugrina.

Na upit novinara koliko je prošle godine bilo angažirano policajaca i koliko su hrvatski porezni obveznici platili za prošlogodišnju gay paradu u Splitu, Ugrina je odgovorio da je 2011. godine gay paradu osiguravalo 688 policajaca te da se radilo o svoti od 752 tisuce kuna.

Policija je najavila da ce po završetku gay parade održati konferenciju za novinare i izvijestiti o svim detaljima kako je parada protekla a onda ce se znati i koliki su bili troškovi osiguranja.

Takode splitska je policija ovih dana održala radni sastanak s organizatorima parade koji ce organizirati i svoju redarsku službu, a po njihovim procjenama, ocekuje se 300 sudionika splitske Gay parade. Za to dogadanje policija je osnovala stožer na celu s Dubravkom Teurom, nacelnikom Uprave policije, i Ivicom Tolušicem iz PU splitsko-dalmatinske.


Podijeli: Facebook Twiter