U Istri 13 posto više turista nego lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na hrvatskom Jadranu i u Zagrebu u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 1,8 milijuna turista i 6 milijuna nocenja, što je 9 posto više dolazaka i 13 posto više nocenja nego u istom razdoblju prošle godine, prvi su podaci sustava turistickih zajednica koje je ministar turizma Veljko Ostojic ocijenio 'izvrsnim rezultatima'.

Rezultati za svibanj i prvih pet mjeseci ove godine su dobri unatoc nešto lošijem vremenu i rasporedu blagdana koji baš nisu 'išli na ruku' predsezoni, ministar je istaknuo i da stanje bukinga za glavni dio i posezonu daje optimizam da bi ova godina u hrvatskom turizmu mogla financijski biti za 3 do 5 posto bolja od lanjske.

Porastima u prvih pet mjeseci ove godine pridonijeli su, po podacima iz Glavnog ureda Hrvatske turisticke zajednice (HTZ), strani turisti kojih je na Jadran i u Zagreb došlo 1,4 milijuna ili 13 posto više nego lani. Još veci porast od 17 posto stranci su ostvarili s 5,1 milijun nocenja. Domacih turista bilo je 4 posto manje ili 341 tisuca, a njihovih 906,3 tisuce nocenja pad je od 5 posto.

Slicna je statistika i za ovaj svibanj u kojem je stranih turista i njihovih nocenja bilo cak 21 odnosno 27 posto više u odnosu na lanjski svibanj, dok je domacih turista i njihovih nocenja bilo 3 odnosno 4 posto manje. Ukupno je u ovom svibnju na Jadran i u Zagreb, po prvim podacima HTZ-a, došlo 881,7 tisuca turista ili 17 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, a porast od 24 posto zabilježen je s 3,4 milijuna nocenja.

U prvih pet mjeseci sve su jadranske županije, osim Šibensko-kninske, zabilježile poraste turistickih dolazaka i nocenja, pri cemu Istra bilježi porast za 13 odnosno 17 posto, Kvarner od 6 i 9 posto, Licko-senjska županija od 19 i 21 posto, Splitsko-dalmatinska od 8 i 7 posto, Dubrovacko-neretvanska od 13 i 16 posto te Zadarska od 12 i 18 posto. Šibensko-kninska županija bilježi pad dolazaka od 6 posto, ali 1 posto više nocenja. U Zagrebu je u pet mjeseci turista došlo 5 posto više, a nocenja je bilo 11 posto više.

Na novinarski upit na konferenciji UHPA-e što misli o gay turizmu u Hrvatskoj, a uoci splitskog gay pridea, ministar je odgovorio kako hrvatski turizam nema nikakvih ograda prema tome te kako vjeruje da se populacija tih turista u Hrvatskoj dobro osjeca, dobrodošla je i nema razloga da bude drugacije. Nada se i da ce splitski gay pride proci bez problema. (Hina)

Dan kulturnog turizma u Porecu 15. lipnja

U sklopu petog nacionalnog Dana kulturnog turizma, koji ce se 15. lipnja održati u Porecu, održat ce se strucni skup "Upravljanje baštinom" te promovirati novi istarski kulturno-turisticki projekt "Istra Inspire", najavljeno je na konferenciji za novinare u Glavnom uredu Hrvatske turisticke zajednice (HTZ).
Dan kulturnog turizma u Porecu ce se održati u organizaciji Ureda za kulturni turizam HTZ-a, Turisticke zajednice Istarske županije i Grada Poreca. Kulturna i povijesna baština nezaobilazni su dio hrvatske turisticke ponude te svih strateških i marketinško-promotivnih planova hrvatskog turizma, naglasio je v.d. direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulic.
Pomocnik direktora Glavnog ureda HTZ-a i voditelj Ureda za kulturni turizam Milo Sršen naglasio je da su turisti prema istraživanju TOMAS u Hrvatskoj 2010. za kulturu potrošili 56,4 milijuna eura, što je dokaz da i u Hrvatsku sve više turista dolazi zbog kulture.
(H)


Podijeli: Facebook Twiter