EU prati dogadanja oko splitskog gay pridea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Delegacija EU-a u Hrvatskoj u srijedu je izvijestila da s pozornošcu prati pripreme oko organizacije gay pridea u Splitu koji ce se održati 9. lipnja, kao i javnu raspravu koju je ovaj dogadaj potaknuo, te naglasila važnost poštivanja ljudskih prava i zabranu bilo kakve diskriminacije temeljene izmedu ostaloga na seksualnoj orijentaciji.

"Naglašavamo važnost poštivanja ljudskih prava i podsjecamo na nacela sadržana u Povelji temeljnih prava Europske unije: bilo kakva diskriminacija temeljene na, medu ostalim, seksualnoj orijentaciji bit ce zabranjena", istice se u izjavi Delegacije EU-a u Hrvatskoj.

U izjavi se podsjeca da ta povelja takoder jamci pravo na slobodu izražavanja i pravo na mirno okupljanje. EU smatra da su temeljne vrijednosti poput ljudskih prava i pravne države, slobode, solidarnosti i poštivanje razlicitosti temelji europske integracije. Iz tog se razloga važan dio pretpristupnih pregovora fokusirao na ucinkovitost antidiskriminacijske politike.

"Delegacija EU-a pozdravlja izjave hrvatskih vlasti, ukljucujuci i predsjednika Ive Josipovica, naglašavajuci važnost koju one predstavljaju u promicanju kulture tolerancije u Hrvatskoj. U isto vrijeme, Delegacija EU-a izražava zabrinutost zbog homofobnih izjava predstavnika lokalnih vlasti", dodaje se.

"Vrlo smo ohrabreni najavljenim sudjelovanjem nekih clanova Vlade na dogadanju na kojem ce sudjelovati i predstavnici Delegacije EU-a te nekih veleposlanstava zemalja clanica EU-a.

U potpunosti smo uvjereni da ce Vlada RH poduzeti sve primjerene mjere da bi osigurala da pride u Splitu prode bez incidenata. Delegacija EU-a ohrabruje sve sudionike da pomognu stvoriti uvjete za miran i uspješan ishod dogadanja", navodi se na kraju izjave.


Splitsko vijece: Parada na Prokurativama

Splitsko Gradsko vijece je u srijedu, uoci prihvacanja dnevnoga reda tematske sjednice posvecene Hajduku, prihvatilo zakljucke kojim se podupiru nedavne odluke Grada da se gay parada 9. lipnja održi na Prokurativama, a ne na rivi.

Takve zakljucke predložio je vijecnik HCSP-a Luka Podrug, a od 23 prisutna vijecnika 13 ih je javnim glasanjem poduprlo tu odluku.

U prihvacenim zakljuccima izražen je i, kako je receno, prosvjed protiv ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojica, koji, podupiruci održavanje parade na rivi, ne priznaje legitimne i legalne odluke gradske vlast. U zakljuccima se takoder poziva gradane Splita na mirno i dostojanstveno ponašanje za vrijeme parade.

Prihvacanju zakljucaka prethodila je oštra polemika Luke Podruga i vijecnika oporbenih SDP-a i HNS-a. Podrug je za potporu ministra unutarnjih poslova Ostojica održavanju parade na rivi rekao da je akt cistog politickog nasilja jer "ne može ministar odredivati lokaciju održavanja gay parade, nego je to u ovlasti Grada".

- Ministar Ostojic je takvim ponašanjem doveo u neugodnu poziciju pripadnike MUP-a koji ce osiguravati splitsku gay paradu, istaknuo je Podrug.

Regairao je i SDP-ov vijecnik Marin Jurjevic, ocjenivši Podrugov istup kao dolijevanje ulja na vatru. "Ministar je zadužen za sigurnost svakoga gradanina RH, on je postupio sukladno zakonu, a ne mimo zakona", rekao je Jurjevic.

Sjednica Gradskog vijeca je nastavljena iza zatvorenih vrata jer je dio podataka glede Hajduka, kako je obrazloženo, poslovna tajna. Zatvaranje za javnost zatražili su Uprava i Nadzorni odbor Hajduka te vijecnici HDZ-a.


Podijeli: Facebook Twiter