Miletic: Sudjelovao bih u paradi da se održava u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Homofobni istup HDSSB-ovog zastupnika Zorana Vinkovica doveo je danas do prekida saborske sjednice. Vinkovic je naime, raspravu o izvješcu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iskoristio kako bi podržao odluku splitskih vlasti o zabrani gay pridea na Rivi.

- Protiv sam promocije bolesti i nastranosti u Hrvatskoj te provokaciji 99-postotne vecine u državi. Ovo je katolicka, normalna zemlja, a ne zemlja pedera i istospolnih zajednica - porucio je Vinkovic koji tvrdi kako on kao gradonacelnik ?akova ne bi dozvolio gay pride.

- Ja osobno smatram da se radi o nastranosti i bolesti. Ne želim upotrijebiti rijec gay u Hrvatskom saboru, ali teže je biti peder u duši, ali svakako nije lako biti peder u ovom normalnom životu. Za lezbace još nemamo hrvatsku rijec - zakljucio je te dodao da bi bolje bilo razmišljati kako zaposliti 350.000 nezaposlenih, nego promovirati nešto što je bolest.

"Culi smo homofobiju, prostakluk, prostacke, pogrdne izraze o ljudima, nešto što nije dostojno ni najgore birtije, a kamoli institucije kakva je Hrvatski sabor", porucio je Vinkovicu Igor Kolman iz HNS-a. Naglasio je da je takav istup u suprotnosti s hrvatskim Ustavom i zakonima, svim medunarodnim konvencijama i deklaracijama koje je Hrvatska potpisala "i barem se pravi da ih se drži".

Pulski gradonacelnik Boris Miletic, na upit kako bi postupio da dobije zahtjev za održavanjem gay pridea u Puli, odgovorio je da apsolutno nema ništa protiv toga da i takve skupine imaju svoju paradu kao vid javnog okupljanja.- Naravno da bih se založio da se osigura kao svaki drugi javni skup. Da li bih u toj povorci i sudjelovao? Sve bi ovisilo o tome jesam li taj dan u Puli ili ne, ali kada bih bio tada bih najvjerojatnije išao i sudjelovao u povorci, kratko nam je odgovorio gradonacelnik Miletic.

Za komentar smo pitali i gradonacelnika Rovinja Giovannija Sponzu.- Rovinj je otvorena i tolerantna zajednica koja poštuje razlicitost. Ovo pitanje je kao da me pitate da li se žene, djeca, ljudi druge boje kože ili nacije mogu javno okupljati i tražiti svoja prava. Radi se o ljudskim pravima zagarantiranim Ustavom, rejao nam je.

Tulio Demetlika, gradonacelnik Labina
: - Grad Labin postupio bi kao i u slucaju svih ostalih okupljanja, a to znaci da bi zatražio pismeni prijedlog od organizatora, razmotrio ga i, ako ne bi bilo zakonskih prepreka, odobrio ga.

Pazinski gradonacelnik Renato Krulcic
nema ništa protiv parade, ali tvrdi da u njoj, kad bi bila u Pazinu, ne bi sudjelovao. - Uz prethodno savjetovanje s nadležnim tijelima, zalagao bih se za izdavanje dozvole i korištenje javnog prostora u funkciji održavanja gay parade pod uvjetom da se poštuje javni red i mir, veli Krulcic.

Gradonacelnik Poreca Edi Štifanic
rekao nam je da je to jedno važno pitanje o kojemu ne može odlucivati pojedinac. - Kada bih dobio upit za organiziranje jedne takve priredbe, iznio bih taj prijedlog na gradskom vijecu, neka ono donese odluku. O održavanju jedne takve manifestacije u gradu ne može odlucivati pojedinac, vec gradsko vijece, rekao nam je Štifanic.

Na upit kako bi reagirao na najavu da se u Umagu organizira gay pride umaški gradonacelnik Vili Bassanese je rekao da je pravo na život i slobodu izražavanja Ustavom zagarantirana sloboda i ona može biti takva dok god se takvim ponašanjem ne ulazi u slobodu drugih.(Hina, S. Z. T., A. P., R. S., S. B., V. H., T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter