Linic okrivio HEP i Inu za rast uvoza

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linic rekao je danas, prilikom predstavljanja kredita za poduzetnike, da ga pri padu industrijske proizvodnje u Hrvatskoj posebno brinu proizvodnja naftnih derivata i elektricne energije te brodogradnja.

- Rafinerije smanjuju proizvodnju, pa derivate sve više uvozimo. To je put u zatvaranje rafinerija što je nedopustivo i žalosno, ali to nije politika Vlade i vlasnika Ine, upozorio je Linic. Ministar smatra da i HEP mora proizvoditi više struje, umjesto da je uvozi.

Prema Linicevoj ocjeni, pad industrijske proizvodnje nije problem inozemnih tržišta nego hrvatski problem bijega od industrije i okretanja uvozu pri cemu se zapuštaju vrlo konkurentne industrije.

Upitan hoce li pad industrijske proizvodnje utjecati na kretanje BDP-a, odgovorio je potvrdno te dodao kako je evidentno da treba povecati proizvodnju nafte i plina, pokrenuti investicije u HEP-u, željezaru Sisak i brodogradnju te poceti restrukturiranje željeznice i razvoj novog putnickog vlaka.

Na pitanje kako tumaci podatak da 83 tisuce zaposlenih u zemlji još nije dobilo placu za svibanj, odgovorio da za to smatra odgovornima ponajprije poslodavce i vlasnike poduzeca. Trgovacka društva koja ne mogu opstati moraju poduzeti odredene mjere. No, mislim da ce se taj broj neisplacenih placa do ljeta smanjiti, kazao je Linic.

Državna razvojna banka najavila je gospodarstvu novu seriju kredita u iznosu od oko osam milijarda kuna kako bi smanjila nelikvidnost u zemlji te potaknula hrvatsku proizvodnju i izvoz. (B. PODGORNIK/NL)


Podijeli: Facebook Twiter