Vukovar je grad i Hrvata i Srba

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Vukovar je bio i ostao i grad Hrvata i grad Srba, izjavio je u petak Milorad Pupovac (SDSS) reagirajuci na izjavu novog srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolica da je Vukovar bio srpski grad te da se Hrvati tamo nemaju što vracati.

Nikolic je uoci drugog kruga izbora u opsežnom razgovoru za njemacki list Frankfurter Allgemeine Zeitung izjavio da je projekt Velike Srbije njegov neostvareni san i da danas poštuje medunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Na pitanje da komentira to što u Vukovaru danas živi više Srba nego prije deset godina, rekao je da je to bio srpski grad i da se Hrvati nemaju što vracati u Vukovar.

- Vukovar je grad u kojem žive i Hrvati i Srbi i tako treba biti. Nalazi se na istocnoj granici Hrvatske i na zapadnoj obali Dunava, koji dijeli Hrvatsku i Srbiju i ta rijeka nas treba spajati, komentirao je Pupovac novinarima u Hrvatskom saboru.

- Takve izjave ne mogu unaprijediti odnose izmedu država i nema nikakve sumnje da odgovornost šefova država i Srbije i Hrvatske nalaže drugaciji vokabular i drugacije odnose, posebno prema mjestima koja su mjesta groznog stradanja i bezumlja jedne politike koja je poražena i koja ne bi trebala dobiti prostora u bilo kojem smislu ili u bilo kojoj rijeci, rekao je Pupovac.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipovic rekao je da u ime svih u Hrvatskoj, ako ta izjava znaci povratak na neke ideje iz 90-ih, može reci da tih ideja nece biti i nece se moci provesti.

- Hrvatska je zemlja u kojoj je svaki grad takav da u njemu mogu živjeti i Hrvati i Srbi, Madari, Talijani i svi naši gradani ravnopravno i pod jednakim uvjetima. Ako izjava gospodina Nikolica znaci povratak na neke ideje iz 90-ih, mislim da ovdje u ime svih nas u Hrvatskoj mogu reci - tih ideja nece biti i nece se moci provesti, ocijenio je Josipovic i dodao da ce Hrvatska, kao što je to vec znala, znati braniti svoj suverenitet.

Istaknuo je da ce Hrvatska i dalje voditi politiku nacionalne ravnopravnosti svih svojih gradana, pa i aktivnu miroljubivu politiku prema svim susjedima. "Isto ocekujemo i od svih naših susjeda", rekao je predsjednik i dodao da spomenuta Nikoliceva izjava ne ide tome u prilog.

Na upit kakvu suradnju ocekuje sa Srbijom, Josipovic je odgovorio da suradnju vidi kao nešto što moramo razvijati, ali, dodao je, mora se suradivati s onim tko je u stanju primiti pruženu ruku.

- Prema tome, o politici koju ce voditi gospodin Nikolic ovisi hoce li suradnje biti, rekao je Josipovic i dodao da se nada i vjeruje da ce Nikolic revidirati svoja stajališta.

Istaknuo je da je to stvar Nikoliceve politike i da ce on morati odabrati pravi nacin da sve nas uvjeri da nije zagovornik politike 90-ih godina. Na novinarsko pitanje o tome hoce li tražiti službenu reakciju, odgovorio je da je i "ova izjava dovoljna reakcija, i to vrlo jasna".

Gradonacelnik Vukovara Željko Sabo ocijenio je u petak neodgovornom Tadicevu izjavu. "Vukovar je višenacionalan grad u kojemu trenutno živi 32 posto Srba. Gradani Vukovara su odlucili živjeti u miru", rekao je Sabo novinarima u Mostaru gdje je sa svojim kolegom Ljubom Bešlicem potpisao sporazum o prijateljstvu s tim gradom.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da ce HDZ imati odgovor na svaku takvu konstataciju te da ce se Nikolic morati distancirati od takvih izjava ako želi dokazati svoju proeuropsku opredijeljenost.

- U HDZ-u cemo pozorno pratiti takve izjave i imati odgovor na svaku takvu konstataciju, porucio je Karamarko nakon sjednice Središnjeg odbora stranke.

Karamarko smatra da ce se Nikolic "morati dobro prati od svoje prošlosti, velikosrpskih i cetnickih izjava, kojima pretendira na teritorij RH, ako želi dokazati nekakav svoj proeuropski put".

Ocijenio je i da bi službena hrvatska politika morala reagirati, ali i da se tek treba vidjeti u kojem ce smjeru Nikolic dalje ici.

Boro Grubišic (HDSSB) je Nikolicevu izjavu nazvao bespredmetnom i bezveznom.

- Opet imamo cirkus oko Nikoliceve izjave koja je bespredmetna i bezvezna. To je za njegovu unutardržavnu srbijansku upotrebu, a što se tice nas Hrvata, o takvim izjavama ne trebamo previše brinuti, kazao je Grubišic novinarima. "Što ste ocekivali od cetnika", zapitao je i porucio: "Neka proba to ostvariti, pa ce imati ono što su Hrvati pokazali - da su vojnici i ratnici!".

Istaknuo je da je hrvatski državni vrh vec trebao reagirati na Nikolicevu izjavu. "U mnogim drugim situacijama su kasnili, pa evo kasne i sada", rekao je Grubišic dodajuci kako je državnom vrhu trebalo dva-tri dana i kada su u Novom Sadu tukli naše navijace.


Podijeli: Facebook Twiter