Troškovi zaposlenih porasli, pa nece biti božicnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada namjerava rezati prava zaposlenih u javnom sektoru, prije svega božicnice i regres, zato što pojedini ministri nisu uspjeli provesti mjere štednje na troškovima zaposlenih koje su im nametnute kod donošenja proracuna za ovu godinu.

Uštede na dodacima na place, prekovremenim satima i ugovorima na odredeno vrijeme nisu dale rezultate, a vec je prošla gotovo polovica godine i u sljedecih sedam mjeseci na njima nece biti moguce ušparati dvije milijarde kuna. Buduci da se od zacrtane štednje ne želi odustati, Vlada je odlucila štedjeti na pravima koja su definirana kolektivnim ugovorom, odnosno imaju zakonsku snagu.

Kad je predstavila proracun, Vlada je objavila da od 3,4 milijarde kuna ušteda u odnosu na prošlu godinu, gotovo dvije milijarde kuna otpada na troškove zaposlenih. No, božicnica i regres nisu se spominjali. Govorilo se tek o posebnim dodacima na place koje ima dio zaposlenih u ministarstvima mimo kolektivnih ugovora, a zahvaljujuci odukama i rješenjima resornih ministara o prekovremenom radu i o otpuštanju zaposlenih na odredeno vrijeme. Na taj se nacin planiralo smanjiti troškove zaposlenih u javnom sektoru, bez zdravstva, na 21,3 milijarde kuna.

Ministar financija Slavko Linic je upozoravao ministre da se moraju jace držati plana štednje, ali ni to nije urodilo plodom. U prva cetiri mjeseca država ne da nije smanjila trošak zaposlenih, nego je on porastao za gotovo dva posto, pa je pitanje mogu li ikakve mjere, kad su u pitanju posebni dodaci, prekovremeni rad i rad na odredeno vrijeme, zadržati rashode za zaposlene u prošlogodišnjim okvirima, a kamoli donijeti uštedu od dvije milijarde kuna.

Kako se ocito dio ministara nije držao Linicevih naputaka i do 1. travnja nisu svi donijeli niti uredbe o unutarnjem ustrojstvu po svojim resorima, troškovi zaposlenih cak su za 136 milijuna kuna veci nego lani, pa je jedini nacin da se na toj stavci postigne štednja "kažnjavanje" svih zaposlenih linearno, odnosno ukidanje božicnice, a moguce i regresa. (Jagoda MARIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter