Flavio Sanader: Ježic laže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Flavio Vlado Sanader, brat bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a optuženog za primanje 10 milijuna eura mita od madarskog MOL-a, u cetvrtak je opovrgnuo iskaz krunskog svjedoka Roberta Ježica koji je posvjedocio da je za Sanadera preuzeo prvu polovinu MOL-ovog mita, dok je primanje preostalih pet milijuna eura organizirao Flavio Sanader.

- To je laž, ne znam ništa o tome, ustvrdio je Flavio Sanader na pitanje obrane je li tijekom susreta sa svojim bratom i Ježicem u Zürichu razgovarao o novcanim transferima.

Svjedok je potvrdio da se s bratom i Ježicem, kojega poznaje osam ili devet godina, susreo u listopadu 2009. Prisjetio se da mu se brat javio iz Milana kada je s Ježicem bio na utakmici Lige prvaka.

- Pitao me je jesam li zauzet, da se vidimo ako bi došli u Zürich. Sljedeci dan su došli, a ja sam rezervirao sobu u hotelu za dnevni boravak. Nakon nekog vremena Ježic je otišao, a ja sam bio s bratom. Vratio se oko dva i pol sata kasnije i zatim su otišli na aerodrom, ispricao je Flavio Sanader.

Dodao je da se tijekom zajednickog susreta razgovaralo uglavnom o utakmici. No, odbacio je Ježiceve tvrdnje da se govorilo o transferu novca. "Apsolutno ne. Ja o tome ne znam ništa. Ako to govori Ježic, onda laže", ustvrdio je svjedok.

Ježic je kao krunski svjedok tužiteljstva ustvrdio u svom iskazu da je, nakon što je na racun njegove švicarske tvrtke Xenoplast sjelo prvih pet milijuna eura MOL-ovog mita, on odlucio odustati od dogovora da Sanader preko njegovih tvrtki primi cijeli iznos.

Kazao je i da je Sanader na sastanku s bratom u Zürichu Flaviju navodno kazao: "Robi više nece, pa te molim da ti to dalje organiziraš". "Iz toga sam zakljucio da je on trebao obaviti drugi dio posla", kazao je ranije Ježic.

Ježicev iskaz u meduvremenu su pobila i dvojica svjedoka koja su ustvrdila da je novac na racunu njegove švicarske tvrtke bio namijenjen njemu, a ne Sanaderu.

Galacz: MOL je stabilizirao poslovanje Ine

Bivši clan Ininog nadzornog odbora Abel Galacz, koji je u ime MOL-a pregovarao o izmjenama medudionickog ugovora 2009. posvjedocio je na sudenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu da je madarska naftna kompanija, kao strateški partner, stabilizirala poslovanje Ine i modernizirala rafinerije koje sada proizvode u skladu s europskim standardima.

Galacz je kazao da je najveci doprinos izmjene ugovora koji je 2009. potpisala Sanaderova vlada bilo konsolidiranje hrvatske naftne kompanije te njena modernizacija. Ulaganja u rafinerije dogovorena su vec u prvom ugovoru iz 2003. i dodatno pojacana izmijenjenim ugovorom iz 2009. nakon kojega je MOL u Inu investirao velik novac, kazao je svjedok.

Madarski menadžer, koji je na sud došao kao svjedok obrane, u svom je iskazu govorio suprotno hrvatskim predstavnicima u upravi i nadzornom odboru Ine koji su kazali da od prepuštanja upravljackih prava strateškom partneru Ina nazaduje te da je cijeli postupak bio suprotan nacionalnim interesima.

Suprotno hrvatskim predstavnicima Galacz je kazao i da su clanovi nadzornog odbora mogli dobiti sve tražene podatke. "Sjednice su trajale i do 12 sati, citala su se anonimna pisma, a jednom je jedan clan tražio osobne podatke 100-tinjak zaposlenika Ine. Mi smo rekli da nas to stvarno ne zanima, ali ako želi baš ulaziti tako detaljno, da ce ih ipak dobiti", kazao je svjedok.

Galacz je rekao da su pregovori o izdvajanju plinskog poslovanja bili teški i spori, jer je Vlada u vezi s tim morala donositi nove odluke, liberalizirati tržište i uskladiti se s europskim normama.

"Uvijek kad smo trebali nešto dogovoriti oko plinskog biznisa Polancec bi se morao dodatno konzultirali s ministrima Ivanom Šukerom i Marinom Matulovic Dropulic. Nakon toga se vracao s pitanjima i zahtjevima pa je manevarski prostor MOL-a bio sužen", rekao je svjedok. Dodao je da je situacija bila jednostavnija s promjenama medudionicarskog ugovora jer je kao temelj služio ugovor iz 2003. i Zakon o privatizaciji Ine.

Na pitanje tužiteljstva kako je u MOL-u riješeno pitanje upravljackih prava svjedok je kazao da bez obzira na broj dionica u MOL-u nitko ne može imati više od 10 posto upravljackih prava.

Sudac Ivan Turudic svjedoka je u nekoliko navrata upozorio da se u ovom slucaju ne sudi MOL-u. "Vi ste jako lojalan menadžer svoje kompanije i ja bih vam nakon ovog svjedocenja povecao placu", kazao je na kraju sudac svjedoku.

Sudenje se nastavlja sljedeci tjedan jer su svjedoci koji su trebali biti ispitani do tada sprijeceni ili bolesni.


Podijeli: Facebook Twiter