Autoceste skuplje 15%, ENC-e prodaju za kunu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Autoceste u Hrvatskoj poskupjet ce za 15 posto a nove cijene trebale bi biti uvedene vec u lipnju. Putovanje od Rijeke do Zagreba osobnim automobilom koštalo bi 69 kuna, dok bi od Zagreba do Splita (Dugopolja) cestarina bila oko 180 kuna.

Istovremeno s uvodenjem novog cjenika Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture priprema veliku promidžbenu akciju besplatne podjele uredaja za elektronsku naplatu cestarine (ENC), cija je cijena iznosila oko 120 kuna, a sada ce se prodavati za simbolicnu jednu kunu plus PDV. S tim uredajima bi svaki korisnik mogao izbjeci poskupljenje, jer uz prakticno besplatni ENC ide i 25 posto popusta na cestarinu, ali uz uvjet da svatko tko uzme ENC uplati minimalnu svotu od 500 kuna.

Zasad je otvorena nedoumica oko toga hoce li vozaci iznos uplacen na ENC uredaj moci koristiti neograniceno ili ce se ipak raspisati vremensko razdoblje u kojem se minimalni iznos od 500 kuna mora potrošiti.

Plan novog ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaša Doncica bi ovog tjedna i službeno trebao biti predstavljen hrvatskoj javnosti. U ponedjeljak su u Ministarstvu s predstavnicima uprava cestovnih tvrtki dogovoreni i posljednji detalji o novim cijenama i o novom sustavu, koji je osmišljen kako bi udar na džep hrvatskih gradana bio što manji pomocu uvodenja povlastica za ucestale korisnike autoceste.

Prema neslužbenim procjenama, ocekuje se da bi prezadužene državne tvrtke Autocesta Rijeka - Zagreb i HAC, ciji se ukupan dug procjenjuje na 27 milijardi kuna, vec do kraja ove godine ostvarile dodatne prihode i likvidnost. (Darko PAJIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter