Kina ce poticati svoje tvrtke da ulažu u Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine Wu Bangguo izjavio je u subotu u Zagrebu da je Hrvatska dobar prijatelj i partner Kine te je najavio da ce kineske vlasti poticati tamošnje tvrtke na ulaganja u Hrvatsku, osobito u infrastrukturu i industriju.

"Hrvatska je povjerljiv i dobar prijatelj i partner Kine u jugoistocnoj Europi, podupire politiku jedne Kine i podržava Peking u svim kljucnim pitanjima. To je ucvrstilo politicki temelj za širenje suradnje na podrucju gospodarstva i trgovine", rekao je Wu na prijemu u hotelu "Westin" u povodu 20. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine.

Istaknuvši da je Hrvatska najveci kineski vanjkotrgovinski partner u regiji, predsjednik kineskog parlamenta je rekao da je prošle godine trgovinska razmjena iznosila 1,6 milijardi dolara što je 36 puta više nego prije 20 godina.

Wu je istaknuo komplementarnost dvaju gospodarstava, na nacin da se Hrvatska "oslobada tereta europske gospodarske krize" i razvija svoju infrastrukturu, a Kina ima iskustvo i specijalizirane tvrtke na tome podrucju. "Trebamo iskoristiti te prilike, planirati prakticnu suradnju, intenzivnije povezivati tvrtke i poticati ih na ulaganja te uravnotežiti trgovinsku razmjenu", rekao je Wu i svoj govor zakljucio željom za trajnim prijateljstvom hrvatskog i kineskog naroda te procvatom hrvatsko-kineske gospodarske suradnje.

Na prijemu koje je organiziralo kinesko veleposlanstvo u Zagrebu bio je i hrvatski predsjednik Ivo Josipovic koji je ocijenio da su odnosi dviju zemalja izvrsni te se temelje na nacelima mira, suradnje, nemješanja u unutarnje stvari i na politici jedne Kine.

Istaknuo je da ce Kina ulaskom Hrvatske u EU imati važnog prijatelja u Uniji što ce dati novu dimenziju gospodarskim odnosima i da ce jugoistocna Europa biti regija rasta i ulaganja, osobito u infrastrukturu.

Wu Banggou i kinesko izaslanstvo svoj višednevni boravak u Hrvatskoj nastavlja u nedjelju posjetom Dubrovniku. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter