Sud u Kopru kaznio Mesica zbog izjave o Jorasu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesica slovenski sud u Kopru pravomocnom je presudom osudio na placanje odštete od 2.000 eura Jošku Jorasu, kojeg je 2004. godine nazvao "redikulom u funkciji drugih". Presudu je potvrdio Joras za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Joras, koji stanuje u naselju Mlini u opcini Buje, u slovenskim se medijima dugo nazivao "borcem za granicu" jer osporava hrvatski suverenitet u svome selu, tvrdeci da je to sporno podrucje jer još nema medudržavnog ugovora o granici.

Slovenska agencija objavila je da je sud u Kopru Mesica osudio zbog "povrede dostojanstva, casti i dobrog imena", kako je to Joras i tražio u svojoj privatnoj tužbi kojom je zahtijevao 31.000 eura odštete.

STA podsjeca da je Mesic 2004. godine, kad je u godini slovenskih parlamentarnih izbora Joras na granici izazvao incident zatvaranjem prijelaza gredom, rekao da je nedopustivo da netko zatvara ceste i seli dio teritorija jedne države u drugu.

STA navodi da joj je savjetnik u Mesicevu uredu Tomislav Jakic potvrdio da je Mesic upoznat s presudom i da ce se žaliti Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Uz to, on osporava nadležnost slovenskog suda za taj slucaj jer je hrvatski državljanin i jer je sporne izjave dao u Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter