Otrovali se mrazovcem misleci da je medvjedi luk

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna je osoba u Klinickom bolnickom centru Rijeka preminula uslijed trovanja mrazovcem, biljkom koja izgledom podsjeca na medvjedi luk, samoniklu biljku koja zbog svojih ljekovitih svojstava postaje sve popularniji dio zdrave prehrane.

Kako neslužbeno doznajemo, rijec je o starijem muškarcu sa šireg rijeckog podrucja koji je smrtonosne listove mrazovca brao na podrucju Bribira.

Osim pacijenta kod kojeg je branje medvjedeg luka završilo sa smrtnim ishodom, u KBC-u Rijeka isticu da je u posljednjih dvadesetak dana cak šest osoba hospitalizirano zbog trovanja opasnim alkaloidom kolhicinom koji se nalazi u biljci mrazovac. Ovaj alkaloid može izazvati ozbiljne poremecaje zdravstvenog stanja koji, kao u ovom slucaju, mogu dovesti i do tragicnog ishoda.



Prema rijecima prof. dr. Davora Štimca, procelnika Zavoda za gastroenetrologiju Klinike za internu medicinu KBC-a Rijeka, dio hospitaliziranih pacijenata još uvijek se nalazi u bolnici na lijecenju dok su neki otpušteni kucama.

Pored šparuga, medvjedi luk jedna je od najpopularnijih samoniklih biljaka koja se bere u ovo doba godine. Svoju popularnost može zahvaliti i cinjenici što ga se u biljnoj medicini smatra djelotvornim u borbi protiv povišenog tlaka i kolesterola.

Koristi se i u lijecenju kašlja, za smirivanje upale želucane sluznice, upale mokracnog mjehura, u lijecenju kožnih bolesti te kao prevencija od srcanog udara. Njegova temeljna razlika s ostalim slicnim biljkama je u tome što ni durdica, ni mrazovac ne mirišu na cešnjak.

S druge strane, mrazovac cija se ljekovita svojstva još istražuju, poznat je i pod nazivom biljni arsen. U pravilu je izrazito otrovan, i to ponajprije zbog alkaloida kolhicina. Smatra se da pet grama ovog alkaloida izaziva smrt. Kao simptomi trovanja navode se bolovi u želucu, grcevi, proljev, povracanje, grebanje u grlu, mucnina, krvavo mokrenje, dehidracija te opci kolaps.

Svaki dobar poznavatelj samoniklog bilja u slucaju medvjedeg luka naglasit ce oprez pri branju i istaknuti da je branje najbolje prepustiti dobrim poznavateljima.

Medvjedi luk u ovo se doba godine može pronaci i na tržnici, no da je i tu potreban oprez dokazuje i slucaj stariji od deset godina kad je, takoder u rijeckoj bolnici, preminuo pacijent iz Gorskog kotara koji je pio caj lokalnog travara protiv visokog tlaka. Nakon njegove smrti toksikološkom analizom u caju je dokazano prisustvo nekoliko vrsta smrtonosnog kolhicina.


Podijeli: Facebook Twiter