Hrvatske štediše mogu mirno spavati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pad kreditnog rejtinga talijanskih banaka, medu kojima su i dvije koje djeluju u Hrvatskoj, ne treba zabrinjavati njihove štediše i oni mogu mirno spavati, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar financija Slavko Linic.

"Sustav je stabilan, a kredibilnost banaka se prije svega odnosi na kreditiranje i ulaganje,", rekao je Linic zamoljen da komentira odluku americke rejtinške agencije Moody's, koja je snizila rejting za 26 talijanskih banaka, medu kojima i dvije banke koje djeluju i u Hrvatskoj, Intesa San Paolo i Unicredit.

Ista je poruka i zamjenika guvernera HNB-a Borisa Vujcica. "Pad rejtinga talijanskih banaka odražava nekoliko stvari, jedna je pogoršanje kvalitete aktive, druga je okruženje koje je sve lošije u eurozoni, trece su uvjeti financiranja na tržištima, ali to nije nešto što bi trebalo zabrinjavati hrvatske štediše pogotovo što te banke, bar one koje su prisutne u Hrvatskoj, i dalje imaju dovoljno dobar rejting", rekao je Vujcic.

Linic i Vujcic sudjelovali su u Bruxellesu na sastanku ministara financija zemalja clanica Europske unije. Na sastanku se razgovoralo i o pretpristupnim ekonomskim programima (PEP) Hrvatske, kao pristupajuce zemlje, te zemalja kandidata.

Linic je rekao da je hrvatski PEP, koji se radi za dvogodišnje razdoblje, dobio prolaznu ocjenu ministara financija zemalja clanica Europske unije.

Hrvatski ministar financija komentirao je i razlicite procjene rasta hrvatskog BDP-a izmedu hrvatske Vlade i Europske komisije. Vlada za ovu godinu predvida rast od 0,8 posto, dok je Komisija u svojim ekonomskim prognozama najavila pad od 1,2 posto.

Linic je rekao da predvidanja o padu nisu uzela u obzir investicije koje ce Vlada pokrenuti ove godine.

"Na vladi je da doista poduzme sve, jer se prije svega ocekuje rast u državnim investicijama, vezano uz Hrvatsku elektroprivredu, Inu, željeznice, ulaganja u vodovodne sustave i sustave za procišcavanje otpadnih voda. Sve te investicije Vlada kroz svoje ministre može kontrolirati", rekao je Linic.

Dodao je da su sve planirane investicije vezane prije svega na smanjenja uvoza elektricne energije, plina, naftnih derivata, a ne na izvoz i da stoga u punoj manjoj mjeri ovise o vanjskom okruženju.Te investicije takoder znace i više radnih mjesta i bolje makroekonomske pokazatelje, rekao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter