U Istri jaka bura i problemi sa strujom, u Gorskom kotaru snijeg

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U noci sa subote na nedjelju izražena hladna fronta prešla je preko istarskog podrucja donijevši hladan zrak sa sjevera Europe uz buru, oborine i iznimno velik pad temperature zraka.

Bilo je i jace grmljavine te popratnih pljuskova uz prolazno olujan vjetar, a stizale su i dojave o polomljenim granama koje su prouzrokovale manju materijalnu štetu.



Do 9 sati najviše kiše palo je u Rošcu kraj Umaga (33 mm). Zapuhala je umjerena i jaka bura s olujnim udarima, a najjaci udar od 32 m/s zabilježen je u Plominu.

U Gorskom kotaru iznad 800 metara pada snijeg koji stvara snježni pokrivac te uzrokuje velike probleme u prometu, a na Zavižanu su u 8 sati izmjerena 3 cm snijega.



Pula: Temperatura pala 18 stupnjeva!

Mada se temperaturni šok danima najavljivao, Puljani su ipak bili iznenadeni velikim padom temperature u nedjelju te u nevjerici iz ormara ponovo vadili zimske jakne.

Temperatura je u roku od 24 sata pala za cak 18 stupnjeva - dok je u subotu u 11 sati termometar pokazivao 28 stupnjeva, a suncan i vrlo topao dan neki su iskoristiti za prvo kupanje, u nedjelju je temperatura u isto vrijeme iznosila tek deset stupnjeva.

Osjecaj hladnoce dodatno je pojacavala jaka, na mahove olujna bura, koja je puhala 50 kilometara na sat te diljem grada lomila grane stabala, prevrtala kontejnere i razbacivala stolce po ugostiteljskim terasama. Na srecu, kako smo doznali iz službe 112, na podrucju Pule nisu zabilježene vece materijalne štete.

Vatrogasci su izašli na nekoliko intervencija - u Volticevoj ulici stablo je palo i nagnulo se na auto, no bez vece materijalne štete, dok je kod Sveucilišne biblioteke palo na telefonski kabel.

Iako se smirivanje vremena ocekuje u ponedjeljak, prognosticari najavljuju da nas kiša ocekuje ponovo u srijedu.



Problemi sa strujom

Zbog jake bure u nedjelju je od pet sati ujutro u cijeloj Istri dolazilo do kracih prekida u napajanju elektricnom energijom.

Dežurne službe Elektroistre odmah su po dojavi izlazile na teren pa je tako rano ujutro saniran kvar zbog kojeg su bez struje ostala podrucja Kacane i Majmajole, dok je sanacija kvara na dalekovodu zbog kojeg su bez struje Hrboki i Hreljici još uvijek u tijeku.

Svi su kvarovi bili tek lokalni, doznajemo iz Elektroistre, no s obzirom da bura ne jenjava, tijekom dana bi ih moglo biti još, a gradani nestanke struje mogu dojaviti na dežurni telefon 527-500.



Olujna bura ometa promet

Zbog olujne bure za sav je promet zatvorena dionica autoceste A1 izmedu cvorova Maslenica i Gornja Ploca i dionice autoceste A6 izmedu cvorova Kikovica i Delnice te Krcki most, izvijestio je HAK u nedjelju ujutro.

Na dionici autoceste A1 izmedu cvorova Posedarje i Maslenica, Jadranskom magistralom (D8) od Bakra do Senja i od Karlobaga do Svete Marije Magdalene te na državnoj cesti D54 Maslenica - Zaton Obrovacki smiju voziti samo osobna vozila.

Na Paškom mostu zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (D8) od Senja do Karlobaga dodatno za dostavna i vozila s natkrivenim terenim prostorom.

U prekidu su trajektne linije Jablanac - Mišnjak i Prizna - Žigljen. Na granicnim prijelazima nema poteškoca.


Podijeli: Facebook Twiter