Mladineu 6 godina zbog potonuca broda i smrti pomoraca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potonuce broda "Nautika 64" ispred talijanske obale, u kojemu su cetiri pomorca izgubila živote, dobilo je sudski epilog nakon više od 11 godina: Ivica Mladineo (67), direktor brodarske zadruge "Zora" koja je bila vlasnik broda, oduden je na 6 godina zatvora.

Kako je za sve kazne preko 5 godina zakonski obavezan pritvor, Ivicu Mladinea, inace brata bivšeg šefa Fonda za zaštitu okoliša Vinka Mladinea, pravosudni policajci odmah su nakon proglašenja presude na splitskom Županijskom sudu sproveli u pritvor na Bilicama.  

Predsjednica vijeca Katija Blace, inace mlada sutkinja koja je predmet dužila prošle godine, pošteno je na kraju obrazloženja dodala: stid me je što pravosudni sustav 11 godina nije donio presudu u ovom predmetu, a i ja sam dio tog sustava.

Po optužnici, Mladineo je znao da "Nautika 64" ima upisano ogranicenje plovidbe, odnosno ima dozvolu samo za priobalnu plovidbu. S Jadrankamenom je dogovorio prijevoz 13 komada kamenih blokova teških 165 tona iz Pucišca do Ancone premda je znao da tolika težina ugrožava stabilitet broda jer je "Nautika 64" s tolikom težinom tereta morala ploviti bez balastnih voda.

Sud nije prihvatio obranu po kojoj je rutu birao zapovjednik broda, dapace, sutkinja Blace naglasila je da je takva obrana usmjerena iskljucivo na otklanjanje krivnje sa sebe.

Povjerenstvo Ministarstva pomorstva osnovano nakon havarije 4. sijecnja 2001. godine je konstatiralo da brod nije plovio dopuštenim podrucjem plovidbe te da teret nije bio pravilno ucvršcen pa kada je "Nautiku 64" pogodilo nevrijeme došlo je do pomicanja kamenih blokova i potonuca.

Ivica Mladineo osuden je zbog teškog kaznenog djela protiv opce sigurnosti cime je pouzrocena smrt više osoba. U tragediji 35 NM od talijanske obale poginuli su 63-godišnji Petar Jašic, zapovjednik broda, kormilar Duško Vukovic (27), upravitelj stroja Siniša Madunic (40) i mornar Marko Mijatovic (70). Preživio je tek danas 48-godišnji Geni Vukovic (48), takoder pomorac no u tom trenutku tek putnik na brodu, koji se spasio nakon sat i pol vremena plivanja do najbliže naftne platforme.

Žalba obrane na prvostupanjsku presudu je izgledna. (M. MATANA/NL)


Podijeli: Facebook Twiter