U subotu i nedjelju zahladenje, na Jadranu jaka bura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potkraj subote i u nedjelju ocekuje se premještanje hladne fronte sa sjeverozapada kontinenta preko naše zemlje pa ce uz taj prodor u naše krajeve stici vlažan, ali i osjetno hladniji zrak te ce u nedjelju u višim predjelima mjestimice prolazno biti susnježice i snijega, a na Jadranu ce zapuhati umjerena i vrlo jaka bura, ponegdje na sjevernom i srednjem dijelu s olujnim udarima, doznaje se u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Iz DHMZ-a najavljuju da ce maksimalna temperatura zraka u nedjelju, u odnosu na petak i subotu, u kopnenim podrucjima biti za 10 do 15 stupnjeva niža. Temperatura ce biti uglavnom izmedu 11 i 16 Celzijevih stupnjeva, a na Jadranu od 15 do 20.

U ponedjeljak ce biti još oborina, ali se sa zapada ocekuje postupno smirivanje vremena. Od utorka ocekuje se postupno toplije vrijeme u cijeloj Hrvatskoj, a temperatura ce biti od 17 do 23 stupnja.

Sinopticar DHMZ-a Krunoslav Mikec najavio je da se nakon hladnijeg razdoblja, prema dugorocnijim prognozama, u posljednjoj trecini svibnja ponovno ocekuje natprosjecno toplo vrijeme u cijeloj Hrvatskoj. Uz vece pozitivno odstupanje temperature u odnosu na prosjek, u kopnenim krajevima slicno ce se nastaviti i u prvom dijelu lipnja.

Prema sezonskoj prognozi, ocekuje nas natprosjecno toplo ljeto, pri cemu ce sva tri ljetna mjeseca biti toplija nego što je uobicajeno, a najvece pozitivno odstupanje temperature u odnosu na uobicajene vrijednosti u vecini ce krajeva najvjerojatnije biti u srpnju, najavio je Mikec.

Ocekuje se da ce srpanj biti najtopliji ljetni mjesec, ali to ne iskljucuje mogucnost za izraženije hladnije dane ili kraca hladnija razdoblja u tom mjesecu, rekao je Mikec.

Ocijenio je da ce i ovo ljeto biti slicno kao i prošlo, odnosno kao i prošlih nekoliko, koja su bila vrlo topla, pa cak i ekstremno topla.


Podijeli: Facebook Twiter