Gion: Izdvajanje plinskog poslovanja dobro za Inu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Financijski revizor tvrtke Deloitte iz Madarske Gabor Gion, koji je 2004. bio voda revizorskog tima Ine, posvjedocio je danas na sudenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu da bi izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine bilo dobro za tu naftnu kompaniju koja godinama plin nabavlja po tržišnoj cijeni, a prodaje ga jeftinije.

USKOK Sanadera tereti da je od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija primio deset milijuna eura mita kako bi upravljacka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini prepustio madarskom strateškom partneru, a iz Ine pritom izdvojio nerentabilno plinsko poslovanje.

Gion, koji je na sud došao kao svjedok obrane, rekao je da je poseban problem u Ini bilo upravo plinsko poslovanje, jer se plin svake godine kupovao po vecoj, tržišnoj cijeni, a prodavao po nižoj reguliranoj cijeni. Dodao je i da je prije izmjene dionickog ugovora koji je potpisala Sanaderova Vlada, Ina imala kredit od milijardu dolara koji bi u slucaju kršenja pojedinih financijskih pokazatelja morala odmah vratiti.

Svjedok Gabor Gion tvrdi i da je tijekom 2008. Ina još bila likvidna, ali da su se krajem te godine pojavili problemi zbog kojih više nije bila sposobna izvršavati svoje obveze.

Na pitanje tužiteljstva kako je Ina poslovala u 2008., financijski revizor Gibon je kazao kako je u prvih devet mjeseci bila u dobitku, dok je veliki gubitak nastupio u posljednjem kvartalu. Kazao je i da je Ina gubila na padu cijena nafte, koje su sa 140 dolara po barelu u nekoliko mjeseci pale na 40 ili 50 dolara.

Iako je trebao doci na klupu za svjedoke, na sudenju se danas nije pojavio splitski poduzetnik Miro Brkic, koji je nedolazak opravdao službenom sprijecenošcu.

U objedinjenom postupku Sanadera se tereti i za ratno profiterstvo zbog primanje provizije od austrijske Hypo banke u vrijeme Domovinskog rata, a Brkic je pred sudom trebao potvrditi ili odbaciti Sanaderovu tezu da nije profiter vec da je imetak stekao predratnim radom u Austriji. Prema pisanju medija Sanader je tijekom uskrsnog boravka u Splitu pokušao stupiti u kontakt s Brkicem, no on se nije odazvao pozivu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter