Gay parovi u Hrvatskoj moci ce sklopiti brak?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanovic u petak je novinarima potvrdio da njegova Vlada namjerava homoseksualnim parovima dati vecu pravnu sigurnost, podsjetivši da je dio predizbornog programa Kukuriku koalicije bila i registracija partnerstva homoseksualnih parova.

- Mi smo govorili o registriranom partnerstvu, to je malo viši standard nego što trenutno imamo i to je bio dio našeg programa, to danas vec predstavlja jedan srednji-niži europski standard, izjavio je Milanovic novinarima ispred Banskih dvora.

Novinari su ga, naime, upitali da pojasni svoju izjavu Jutarnjem listu da Vlada pokrece inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama, oko kojeg ocekuju dijalog i s LGBT zajednicom, kao i sa strucnom i opcom javnosti, a iz cega taj dnevni list išcitava premijerovu najavu da Vlada homoseksualnim parovima namjerava omoguciti registraciju partnerstva.

Milanovic je u izjavi novinarima napomenuo da u Europi postoje države s vrlo liberalnim rješenjima, poput Španjolske, Francuske i Nizozemske, ali i države, kao što je i Hrvatska, koje imaju odredenu vrstu civilnog partnerstva.

- Mislimo to dici, narocito u civilno-pravnom smislu, na jednu višu razinu. To je bio naš program. Nadam se da je to u redu ljudima u Hrvatskoj, to je naprosto oblik jedne društvene empatije i pristojnosti i prostor slobode, naglasio je premijer.

Tom politikom, kazao je, žele širiti prostor slobode, a vode racuna da nikoga ne izvrijedaju i ne ponize. "To se odnosi i na Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, naprosto to je širi prostor slobode. Mislimo da je to humanije, pravednije, bolje, da su to novi ljudi. A neki misle drugacije. Razlikujemo se", porucio je Milanovic.

Milanovic je za Jutarnji list otkrio da je Vlada pokrenula inicijativu za pripremu novog zakonskog okvira o istospolnim zajednicama oko kojeg ocekuju dijalog i s LGBT zajednicom, kao i sa strucnom i opcom javnosti.

- Mislim da moramo ici korak naprijed, po uzoru na najnaprednije države svijeta. Davanjem jaceg civilnog pravnog uporišta istospolnim zajednicama nikome nece biti oduzeta stecena prava. O tome moramo javno i transparentno razgovarati, jer ljudska prava su jednostavno ljudska prava, izjavio je Milanovic, cime je nedvosmisleno najavio da njegova Vlada namjerava omoguciti gay parovima registraciju partnerstva.

- Nitko nije homoseksualac zato da bi bilo kome u svojoj okolini pakostio, nego naprosto zato jer je takav ili takva. To je elementarna društvena empatija, mislim i pristojnost, da ljude drukcije seksualne orijentacije od one vecinske prihvacate kao nešto normalno, kao nešto što je dio njih, kao nešto što nije usmjereno protiv nikoga - smatra predsjednik Vlade i SDP-a.

Milanovic priznaje da odredene socijalne barijere postoje. - Njih necemo uklanjati na silu, ali pogledajmo malo kako funkcioniraju, djeluju i kakve propise donose druge države kao što je to, primjerice, katolicka Španjolska, Portugal, da ne govorimo o nordijskim državama - istice premijer.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje u Vladi, u Hrvatskoj prava gay parova sigurno nece biti definirana Obiteljskim zakonom, cije se izmjene upravo pripremaju, vec posebnim Zakonom o registriranom partnerstvu.


Podijeli: Facebook Twiter