Zašto samo Lesaru raste popularnost?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnoviji Crobarometar, redovito mjesecno istraživanje agencije Promocija Plus, pokazalo je da rejting pada i vladajucoj Kukuriku koaliciji i opozicijskoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Liderima SDP-a, HNS-a iHDZ-a takoder pada osobni rejting, što je lako objašnjivo recentnim potezima vlasti, odnosno borbi za prevlast unutar najvece oporbene stranke, koja upravo kulminira.

Ipak, jedna stranka i njezin lider - Hrvatski laburisti i Dragutin Lesar - znacajno napreduju iz mjeseca u mjesec. Lesar ide još snažnije u osvajanje simpatija javnosti - danas ima podršku 9,7 posto gradana, dok ga je prije mjesec dana podržavalo njih 5,2 posto.

Premijer Zoran Milanovic ima podršku od 10,5 posto, što znaci da mu Lesar "puše u vrat" i mogao bi ga uskoro zamijeniti na drugom mjestu liste najpopularnijih hrvatskih politicara. Prvi je predsjednik Republike dr. Ivo Josipovic s nedostižnih 33,9 posto.

Analiticari isticu da uspjeh Hrvatskih laburista nije neka velika "tajna". Zasniva se na lošoj ekonomiji u zemlji i velikom nezadovoljstvu gradana.

"Lesar je sjajno zauzeo opozicijsku nišu. On je svjestan da svoju stranku može konsolidirati samo dosljednom retorikom, odnosno ako govori isti tip poruka u razlicitim situacijama. To mu polazi za rukom", komentira neovisni politolog Davor Gjenero.

"Lesar je iskoristio prostor koji je nastao zato što Vlada povlaci nepopularne poteze, dok HDZ ne funkcionira kao oporba", smatra dr. Žarko Puhovski sa zagrebackog Filozofskog fakulteta i dodaje: "On je jedini osviješteni populist, da ne kažemo demagog. U ovom trenutku jedino je važno da imate usklicnik na kraju recenice, jer se radi o mobilizaciji socijalnog ocaja. Desnica to nije u stanju raditi jer se medusobno svadaju i prepiru o Anti Pavelicu, preostala ljevica je u vlasti, dok se HDZ, kao umjerena desnica, bavi unutarstranackim izborima."

Gjenero nije sklon tvrdnji da se radi samo o demagogiji. "Ne treba zaboraviti kako je Lesar - radnik. Za razliku od dobrog dijela ostalih hrvatskih politicara, on je stalno prisutan i reagira u svakoj situaciji. To je Lesarova kljucna prednost - dosljedan je, ocekivan i reagira prvi", objašnjava Gjenero. (Piše Dubravko GRAKALIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter