Anthony Bourdain oduševljen istarskom kuhinjom!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Slavni americki kuhar, gurman, putopisac i televizijska zvijezda Anthony Bourdain, ciji planetarno popularni putopisno-kulinarski televizijski show "No Reservations" na Travel Chanellu prati cak 120 milijuna vjernih gledatelja, snimio je u listopadu prošle godine u Hrvatskoj epizodu "Croatian Coast", a premijerno je emitirana ovog tjedna.

To je dosad nesumnjivo najveca promocija Hrvatske, a bitno i istarske gastronomije, buduci da je više od polovice 42-minutne epizode ovog Emmyjem nagradenog showa strasni 56-godišnji gurman proveo kušajuci dobra i tradicionalna istarska jela te pijuci odabrana istarska vina i grapu. Domacin i vodic tijekom snimanja u Hrvatskoj bio mu je hrvatski chef Mate Jankovic, poznatiji kao clan žirija u TV showu "Masterchef".

Odmah po dolasku Anthony je priznao da, osim ratnih slika iz 1990-ih, nije imao nikakvog pojma o Hrvatskoj, ali nakon što je krenuo u putopisno-kulinarsku avanturu našom obalom oduševljeni je Bourdain, poznat po slobodnijem žargonu, priznao: "Ja sam jebeni idiot! Hrvatska je sljedeca velika stvar. Ako niste bili ovdje, vi ste jebeni idiot! Ja sam idiot! Ovo je svjetska klasa hrane, svjetska klasa sireva i svjetska klasa vina."

Bourdain je na svoje putovanje krenuo iz Rovinja, da bi s Jankovicem i ribarom Emilom Sošicem obišao Limski kanal (gdje Bourdain navodi "perfektnu ravnotežu temperature, saliniteta i cistoce") te kušao kamenice i dagnje. Jankovic mu je pedoce pripremio po tradicionalnom receptu s maslinovim uljem, cešnjakom, krušnim mrvicama i bijelim vinom. Zatim su nastavili put do Motovuna i okolne šume, gdje je s lokalnim dresiranim psom sudjelovao u traženju rijetkih i skupocjenih bijelih tartufa, da bi zatim u motovunskoj konobi Mondo kod domacina Klaudija kušao razna jela od istarskog bijelog tartufa.

Na hladnoj buri su slavnog kuhara zatim u ribolov odveli ribar Danilo Skoko i David iz poznatog obiteljskog ribljeg restorana Batelina u Banjolama, a Bourdainu su najzanimljivija bila Davidova jela od ribljih iznutrica.

Televizijska ekipa nastavila je preko zadarskog akvatorija, gdje se Bourdain prvo okušao u lovu tuna, a zatim se na meniju našla svježa tuna iz uzgoja. Uslijedio je gastronomski raj na Pagu s neizostavnim paškim sirom, a Bourdain se posebno oduševio skradinskim rižotom kod poznatog vinara Alena Bibica. Sve je završilo ribom s gradela na Kornatima.

U ovoj je hrvatskoj epizodi, izmedu ostalog, korištena i muzika velikog Jona Spencera i njegovog Blues Explosiona. (Zoran ANGELESKI)

Epizodu snimljenu u Hrvatskoj možete pogledati
ovdje.


Podijeli: Facebook Twiter