Vlada uvodi red: Nema place bez doprinosa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo financija obavijestilo je poslodavce i banke da ce na ovotjednoj sjednici Vlada usvojiti uredbu kojom ce se u buducnosti zabraniti isplata placa na koje nisu placeni doprinosi. Poslodavci koji se nadu na listi loših, odnosno onih kod kojih je Porezna uprava vec zamijetila naviku da ne placaju doprinose, banke ce morati odbiti naloge za isplatu placa, a država ce im blokirati racune.

Uz uredbu kojom se odreduje da ce u suradnji Porezne uprave, Fine i banaka država zaustaviti isplatu placa bez doprinosa, na Vladi bi se u petak, kako doznajemo, mogle naci i izmjene Opceg poreznog zakona, ali i potpuno novi Zakon o financijskom poslovanju.

Ako ta dva zakona, koja imaju brojne protivnike, pogotovu u redovima poslodavaca, u meduvremenu ponovno ne završe na doradi, Ministarstvo financija na Vladu ce stici s cijelim paketom kojim se pokušava uvesti disciplina u placanje obveza državi.

Uredba bi, jer ne treba potvrdu Sabora, mogla u primjenu vec od 1. svibnja i  nakon toga ce banke morati za svako poduzece koje se nalazi na listi neplatiša doprinosa provjeravati jesu li s novim nalogom za isplatu placa  predali i naloge za isplatu doprinosa.

Ako poslodavac koji se nalazi na listi jer je vec ranije izbjegavao placati doprinose ponovno nije dao nalog za njihovu uplatu, banke su, kako stoji u prijedlogu uredbe dužne odbiti naloge za isplatu placa. Uz to su dužne obavijestiti Finu o svome klijentu koji je pokušao isplatiti placu a da  pri tome ne želi platiti doprinose na tu placu. Porezna uprava takvom ce poslodavcu blokirati sve racune.

Vlada bi konacno mogla predložiti i izmjene opceg poreznog zakona kojima se omogucava objava poreznih dužnika. Ako Sabor usvoji te izmjene Vlada ce moci objaviti listu dužnika, gradana, obrtnika i poduzeca, koja godinama državi ne placaju poreze, što su vec ucinile neke zemlje poput Italije i Srbije i time povecale naplatu poreza.


Podijeli: Facebook Twiter