Sanader odlucio: Thompsonu isplatiti 515.000 €

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Citanjem istražnih zapisnika i pregledavanjem "uskockih" snimki s ispitivanja bivšeg HDZ-ovog riznicara Mladena Barišica danas je na zagrebackom Županijskom sudu nastavljeno sudenje za izvlacenje više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki u slucaju "Fimi media".

Barišic, koji je priznao da je gotovinu nosio bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu te državnim novcem punio HDZ-ov "crni fond", na zadnjem rocištu nije želio iznositi svoju obranu pa je sudsko vijece odlucilo pregledati snimke odnosno procitati zapisnike njegovih ranijih svjedocenja u USKOK-u.

"Sanader me nazvao i tražio da skupim cim više novaca u eurima. Ja sam to, kao i ranije, shvatio kao naredbu, skupio novac i odnio ga Sanaderu u Kozarcevu", dio je jednog od Barišicevih istražnih iskaza koji je danas procitala predsjednica sudskog vijeca Ivana Calic.

Barišic je u istrazi, medu ostalim, ispricao i da su se novcem izvucenim preko marketinške agencije "Fimi medije" placali troškovi hotelskog smještaja Sanaderove brace, kojima je, navodno, sve do Sanaderova odlaska s premijerske dužnosti morao davati i gotovinu. Takoder, ispricao je da je na zahtjev bivšeg premijera placao troškove uvoza luksuznih "old-timer" mercedesa njegovu prijatelju Mariju Zubovicu te da je u nabavi automobila pogodovao partneru Sanaderove kceri.

Medu procitanim iskazima je i dio u kojem Barišic opisuje kako je Sanader odlucio da se pjevacu Marku Perkovicu Thompsonu isplati 515 tisuca eura da u predizbornoj kampanji ne nastupa niti za jednu stranku. Novac iz crnih fondova po Barišicevim je tvrdnjama, ponovno na Sanaderov zahtjev, isplacivan i Miši Kovacu te Nini Badric koji su nastupali na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

Po Barišicevim rijecima, Sanader je osobno nadzirao sva stranacka placanja i bez njega se, navodno, nije mogla potrošiti "niti kuna HDZ-ovog novca".

Iz iskaza ponovljenih na posljednjem rocištu doznalo se da se ilegalno stecen novac, osim za financiranje HDZ-a, osobne potrebe optuženika i izborne kampanje trošio i na kupovanje medija, europske lobiste, koalicijske partnere, kupnju umjetnina za poklone pa cak i odjecu službenica u vladi.

Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Macek, koji jedini nisu priznali nedjelo, nakon posljednjeg rocišta prigovorili su istinitosti Barišicevih iskaza, koje je Sanader nazvao fikcijom.

Osim Barišica krivnju u slucaju "Fimi media" priznali su bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavoševic, vlasnica marketinške agencije "Fimi media" Nevenka Jurak te predstavnica njene tvrtke Marica Ivankovic koja na sudu zastupa "Fimi mediju" kao pravnu osobu.

Sanader: Barišic u USKOK-u nije govorio istinu
Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegova obrana danas su ponovno prigovorili istinitosti iskaza bivšeg riznicara HDZ-a Mladena Barišica u slucaju Fimi medija procitanih danas na zagrebackom Županijskom sudu.

Nakon što su u sudnici i danas citani Barišicevi istražni zapisnici i pregledavane snimke njegovih ispitivanja u USKOK-u Sanader je ustvrdio da su potpuno netocne tvrdnje da je bivši HDZ-ov riznicar postupao po njegovim nalozima te da mu je donosio novac nezakonito izvucen iz državnih institucija i tvrtki.

"To odbacujem s indignacijom, radio je što je radio i ne može reci da sam mu ja to naredio", ustvrdio je Sanader, isticuci kako je "krajnje indikativno" što se najteže Barišiceve optužbe nalaze iskljucivo u pisanim zapisnicima, a ne i snimkama s ispitivanja.

Sanaderov odvjetnik Cedo Prodanovic dodao je da obrana ostaje kod tvrdnje da se u cijelosti radi o neistinitom iskazu. Smatra da je Barišiceva obrana pred Uskokovim istražiteljima usmjerena iskljucivo na dokazivanje Sanaderove krivnje.

"Citavo iskazivanje ne slici na obranu nego je intonirano kao optužba. U tome sagledavamo odredeni motiv, a to je da u dogovoru s tužiteljstvom ishodi povoljniju poziciju za sebe", kazao je Prodanovic.

Istinitosti Barišiceva iskaza prigovorila je i obrana optuženog bivšeg Sanaderova glasnogovornika Ratka Maceka, kao i odvjetnici HDZ-a koji su zakljucili da je iskaz kontradiktoran, odnosno "suprotan samom sebi".


Podijeli: Facebook Twiter