Zlocin se ne smije zaboraviti, niti negirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski državni vrh - predsjednikIvo Josipovic, premijer Zoran Milanovic i predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem - porucili su danas na komemoraciji u Spomen podrucju Jasenovac, u povodu 67. obljetnicu proboja logoraša iz toga koncentracijskog logora, da se ne smije zaboraviti ni negirati zlocine u Jasenovcu te da u Hrvatskoj fašisticke ideje više nece proci.

Predsjednik Josipovic istaknuo je da treba prepoznati svakoga tko želi negirati zlocine i tko u ime nacije želi mržnju i stradanje. Dodao je kako danas u udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu. Predsjednik Josipovic je upozorio da se iz takvih tragicnih dogadaja cesto nije naucilo ništa jer se uvijek iznova javljaju pokreti koji bi opet pogazili ljudskost, slobodu i demokraciju.

Naglasio je da se naša buducnost nece promijeniti jer Hrvatska ima dovoljno pametnih ljudi i poštenja. U Hrvatskoj nikada više fašiticke, nacisticke i ustaške ideje nece proci, rekao je Josipovic.

Premijer Zoran Milanovic istaknuo je da glavna zadaca ovakvih skupova nije da drži politicke govore, nego da djecu u školskim udžbenicima povijesti uci što se stvarno dogodilo i da spoznaju istinu. Kada su mladi vec formirane osobe nakon toga je kasno za ucenje i svatko ide pod svoju zastavu, dodao je.

Predsjednik Hrvatskog sabora Šprem kazao je da danas nitko ne može negirati žrtve Jasenovca koji je bio logor smrti i da ti zlocini zaslužuju svaku osudu. Ustaški pokret, kazao je, nije bio u interesu naroda ni Hrvatske vec u njihovom vlastitom interesu, a suocavanje s vlastitom prošlošcu potrebno je cak ako je i neugodna.

Dok su na temelju vjerske i nacionalne pripadnosti sudionici režima ubijali svoje dojucerašnje susjede, pravdali su to obranom hrvatskog naroda kojem nije nikada nanjeta veca sramota, rekao je Šprem.

Više od 80 tisuca ubijenih od kojih 20 tisuca djece zastrašujuci su znanstveno-utemeljeni i dokumentirani podatci o ustaškom logoru Jasenovac i njih danas nitko ne može osporavati ni negirati, dodao je te podsjetio kako su žrtve najvecim dijelom bili Židovi, Srbi i Romi, ali da se ta ista, tobože prohvatska politika, nije ustrucavala u logoru zatvarati i ubijati Hrvate, poput istaknutog clana Hrvatske seljacke stranke Mihovila Pavleka Miškine zato što su se usprotivili Anti Pavelicu i njegovim ustaškim sljedbenicima.

Nakon obracanja predstavnika hrvatskoga državnog vrha, molitve su izrakli predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj - pakracki paroh protonamjesnik ?orde Teodorovic, rabin Židovske opcine Zagreb Luciano Moše Prelevic, rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don, glavni imam sisacki Alem ef. Crnkic i župnik Župe Jasenovac Mario Cimbal.

Izaslanstvo najvišeg državnog vrha - predsjednici Hrvatskog sabora, Vlade RH i Republike položila su vijenac i odala pocast jasenovackim žrtvama u podnožnju spomenika Cvijet. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter