Bauk: Bez posla ostaje 10.000 državnih službenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je u srijedu u Slavonskom Brodu da ce 10.000 državnih službenika ostati bez posla i dodao da ipak nije rijec samo o otpuštanju, nego i o umirovljenjima i dokupu staža. Ministar ne misli da je brojka bombasticna u odnosu na ukupno 250 tisuca zaposlenih u državnoj i javnoj upravi. A medu njih 10 tisuca gotovo pet tisuca ima uvjete za mirovinu, rekao je Bauk.

"Razgovarali smo i o provodenju nove uredbe o ustroju državne uprave", rekao je i dodao da je tom uredbom predvidena racionalizacija državne uprave, tj. 700 radnih mjesta manje. Objasnio je da nije rijec o izravnim otkazima, nego o smanjenju broja "voditeljskih" i "papirnatih" radnih mjesta. "Politika je Vlade racionalizacija i štednja, ne na placama, nego na tim dodatnim primanjima", istaknuo je.

Na pitanje hoce li ove godine u državnoj upravi ipak biti novog zapošljavanja, ministar je odgovorio da hoce po "vrlo restriktivnim uvjetima". "Jace kadrovsko i generacijsko osvježenje u državnoj upravi moglo bi slijediti tek 2013. godine.
Smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi vec je u tijeku", rekao je ministar. Dodao je da je od dolaska Vlade Zorana Milanovica samo u ministarstvima, po podacima s kraja ožujka, broj zaposlenih smanjen za 400.

"Dio zaposlenika stekao je uvjete za mirovinu, a nije bilo novih zapošljavanja. To otvara mogucnost novih zapošljavanja, ali vrlo malo i u iznimnim slucajevima", istaknuo je.

Na novinarsko pitanje ministar je danas komentirao i mogucnost promjene teritorijalnog ustroja prije sljedecih lokalnih izbora. "U programu Vlade nema smanjenja broja jedinica lokalne samouprave. Izbori 2013. održat ce se po sadašnjem sustavu opcina i gradova. Razmišljamo iskljucivo o izmjenama koje se ticu odnosa vijeca i gradonacelnika, vijeca i nacelnika, župana i skupštine", rekao je Bauk. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter