Hrvatski promatraci stigli u Bruxelles

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski promatraci u Europskom parlamentu doputovali su u utorak u Bruxelles, gdje ce se unutar svojih politickih skupina pripremati za plenarnu sjednicu koja ce za tjedan dana poceti u Strasbourgu.

U Bruxelles je u utorak doputovalo 10 od 12 zastupnika Hrvatskog sabora, koji ce do ulaska Hrvatske u EU, 1. srpnja 2013., imati status promatraca u Europskom parlamentu.

Hrvatski predstavnici u Europskom parlamentu su Ingrid Anticevic-Marinovic (SDP), Biljana Borzan (SDP), Romana Jerkovic (SDP), Tonino Picula (SDP), Tanja Vrbat (SDP), Jozo Radoš (HNS) te Milorad Pupovac (SDSS), Andrej Plenkovic (HDZ), Davor Božinovic (HDZ), Frane Matušic (HDZ), Nikola Vuljanic (Hrvatski laburisti) i Boro Grubišic (HDSSB).

Oni ce kao promatraci moci sudjelovati u radu svih parlamentarnih odbora, iako formalno nece biti clanovi ni jednog odbora. Status promatraca omogucava im raspravljanje, ali ne i glasanje.

Europski parlament ima dva sjedišta, jedno u Bruxellesu, jedno u Strasbourgu. Najmanje 12 plenarnih sjednica godišnje održavaju se u Strasbourgu.

Hrvatski promatraci ce primati placu od Hrvatskog sabora, a Europski parlament ce pokrivati troškove putovanja u Bruxelles i Strasbourg te dnevnice od 304 eura za troškove boravka.


Podijeli: Facebook Twiter