Cacic: Struja ce poskupjeti više od 13,5 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic izjavio je danas da ce cijena struje porasti više od 13,5 posto, a pretpostavlja da bi se to moglo dogoditi u sljedecih mjesec i pol dana.

Cacic je podsjetio da vec dvije godine postoji suglasnost Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) na poskupljenje od oko 13,5 posto koje nije realizirano, a pošto je u meduvremenu cijena energije u proizvodnji struje generalno porasla, nema nikakve dvojbe da ce struja poskupjeti, rekao je.

"Znacajan dio cijene u proizvodnji struje su nafta i plin, i prema tome nema nikakve dvojbe da ce ona poskupjeti, izracuni se rade, o tome smo vec govorili", rekao je Cacic novinarima prije pocetka HNS-ovog okruglog stola o suvremenim pristupima rješavanju sporova.

Za datum poskupljenja rekao je da treba pitati HEP. Ta tvrtka, po pisanju medija, zatražit ce od Ministarstva gospodarstva i Vlade poskupljenje cijene struje od 22 posto, a ocekuje da ce Vlada odobriti poskupljenje od 15 posto.

Upitan može li Vlada na neki nacin ublažiti udar na standard gradana, ustvrdio je da ni jedna vlada ne može utjecati na svjetske cijene energije. Dodao je da Ministarstvo gospodarstva do 2009. nije odredivalo cijene u energiji, odnosno "da se nije pravilo da ih odreduje" te da se nakon toga Vlada Jadranke Kosor odlucila proglasiti nadležnom za cijene svjetske energije, ali to nije imalo nikakav utjecaj.

Tu vrstu gluposti da Vlada odreduje cijene, kazao je Cacic, napustili smo devedesetih kada smo prešli na tržišno gospodarstvo, a i socijalisticko samoupravljanje razumjelo je da Vlada ne može odredivati cijene. Cacic je zakljucio da svi mogu suosjecati s gradanima zbog rasta cijena, ali da je jedna stvar suosjecanje, a druga "da glumimo da možemo odredivati cijene". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter