Babo riskira opoziv uvjetnog otpusta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Blagodati uvjetnog otpusta u kojima trenutno uživa Fikret Abdic (73), koji je nakon odsluženih deset godina u zatvoru zbog ratnog zlocina ispunio uvjete za uvjetnu slobodu, po svemu sudeci nije shvatio da uvjetni otpust podrazumijeva i neke obaveze s njegove strane.

U prvom redu Fikret Abdic, iz pulskog zatvora izašao s rješenjem Povjerenstva za uvjetni otpust u kojem se navodi da se treba odmah javiti sucu izvršenja nadzora uvjetnog otpusta. Rijec "odmah" nije konkretizirana, ali je cinjenica da uvjetno otpušteni zatvorenik mora imati na umu zakonsku obvezu javljanja sucu izvršenja kazni.

Nakon što se Babo 23. ožujka nije javio sutkinji županijskog suda Loreti Sršen na zakazano rocište, danas se ponovno nije pojavio. Cinjenica je da se vec oglušio na dva poziva suda za upoznavanje s pravilima dok se nalazi na uvjetnoj slobodi, naredne cetiri i pol godine.

Poziv mu je upucen na prijavljenu adresu u Opatiji, a dostavnica se nije vratila. Naime, Abdic ne smije promijeniti mjesto prebivališta bez suglasnosti suca izvršenja, a u rješenju o uvjetnom otpustu navedena je opatijska adresa. Iako je državljanin i Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Babo ne bi smio zaboraviti da je njegovo kretanje ograniceno.

Ukoliko se Babo ogluši o naredni sudski poziv, moguce je izdati dovedbeni nalog zbog neodazivanja, može se zatražiti terenska provjera pa ako se uvjetno optušteni osudenik ne nalazi na adresi prebivališta i ne pridržava se svojih obveza javljanja sucu izvršenja, može se i opozvati uvjetni otpust.

Fikret Abdic dobio je uvjetni otpust od 8. ožujka 2012. godine i mogao bi trajati do 7. lipnja 2016. godine. U meduvremenu Abdic mora poštivati minimalne uvjete iz rješenja Povjerenstva za uvjetni otpust, a to su prije svega redovni i uredni dolasci sucu izvršenja kazne. (Slavica KLEVA/Novi List)


Podijeli: Facebook Twiter