Cacic: Do ljeta natjecaj za Plomin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik vlade i predsjednik HNS-a Radimir Cacic najavio je u iducih mjesec dana sto natjecaja za isto toliko projekata.

"U roku 30 dana vidjet cete 100 natjecaja za 100 projekata koji ce se kretati od 500 tisuca do dva milijuna kuna. Do ljeta ce se to još množiti, pokrenut ce se i natjecaj za prvi veliki projekt Plomin, reda velicine 800 milijuna eura", rekao je Cacic u intervjuu za novi broj "Globusa" dodavši kako su veliki projekti spori, ali da ce mali odmah poceti.
Po njegovoj ocjeni, kraj godine trebao bi stvoriti novu atmosferu u zemlji. "Pocet ce se nešto raditi, a kad se radi, pocne se kupovati i trošiti", rekao je Cacic.

Upitan hoce li hrvatski gradani iduce godine teže živjeti, prvi potpredsjednik vlade rekao je kako realne place nece rasti. "Zapošljavanje zbog naslijedenog pada, kojemu sada svjedocimo, prosjecno do kraja godine nece rasti", ustvrdio je.

Upitan o njegovoj ocjeni kako ce planirani gospodarski rast od 0,8 posto biti teško ostvariv te o tome gdje je zapelo, Cacic je uzvratio kako "ništa nije do sada zapelo" te da sve što su planirali do sada ide. "Kad jednom krenu velike investicije, gospodarstvo ce u tom segmentu tijekom investicija rasti i bez ministra", ocijenio je.

Govoreci o razlozima svog ulaska u Nadzorni odbor Ine Cacic je rekao kako je Hrvatska posve nezašticena. "Madari od nas mogu raditi što god hoce. Kad u Nadzorni odbor ude potpredsjednik vlade i ministar financija to ce znaciti da tamo sjedi i govori hrvatska država. Kad govori Davor Štern ili bilo tko drugi, ne govori hrvatska država. Kad Linic i ja osobno nastupamo u NO, onda govori država. To tako mora biti sve dok stvari ne budu uredene na nacin da i formalni interesi hrvatske države budu zašticeni", porucio je Cacic.

Govoreci o problemu hrvatskih brodogradilišta, Cacic je ustvrdio kako su ona hrvatske gradane koštala 20 milijardi kuna, a još ce ih koštati zbog jamstava. "To nema tko platiti. To tako više ne može ici, ne može tako funkcionirati", porucio je.

"Vlada mora ispoštovati ono što je potpisala s EU. Sami sebi smo zadali zadatak da održimo brodogradnju jer mislimo da je to zadnji tako kompleksan i sofisticiran proizvod koji Hrvatska još ima", rekao je dodavši kako je stav vlade da brodogradnju treba održati.

Cacic je potvrdno odgovorio i na pitanje o tome da li uz Danka Koncara i DIV postoje i drugi ponudaci.

O tome kako izbjeci najgori scenarije ako brodogradilišta ne budu privatizirana do ulaska u EU te ako budemo morali vratiti 16 milijardi kuna poticaja koje vlada nema, Cacic je kazao da ce biti znacajnih rezova i otpremnina i smanjenja broja zaposlenih, ali nitko nece ostati na cesti. "Ispoštovat cemo sve zakonske standarde, na žalost na racun države", ustvrdio je.

Na pitanje kakve ocjene ocekuje od drugih dviju agencija, nakon što je Fitch do daljnjeg zadržao kreditni rejting Hrvatske, Cacic je kazao kako ocekuje da ce nam bar dvije od tri agencije zadržati rejting, no misli da bi to mogle i sve tri.

"Važno je povjerenje koje smo ostavili i dobar dojam", istaknuo je dodavši kako burza najbolje govori da su ostavili dobar dojam. "Kad sam nedavno izišao u javnost s planom investicijskog ciklusa, od cetvrtka do ponedjeljka dionice investicijskog sektora skocile su 28 posto, a promet se povecao deset i pol puta", rekao je prvi potpredsjednik vlade.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski još, kako je rekao Cacic, formalno nije dobio priliku za novi mandat, no po Cacicevim rijecima "postoje takve naznake".

Odgovarajuci na pitanje o tome kako ce HNS ocuvati unutar koalicije s SDP-om svoj politicki identitet Cacic je, medu ostalim, u intervjuu pod nazivom "Necu dati da SDP sebi pripiše moje rezultate" rekao, kako ce eliminirati mogucnost da "veci partner sebi pripiše rezultate".

Rezultati se ne mogu pripisati. Ako HNS riješi probleme na podrucju koja pokriva, ako riješi naprimjer brodogradnju, ako pokrenemo snažni poduzetnicki val i osiguramo gospodarski rast, e onda ja mogu reci partnerima: decki ne ljutite se, ali za taj rezultat je netko podmetnuo svoja leda, porucio je Cacic.

O tome smeta li mu što je svrstan medu najnepopularnije vladine dužnosnike, Cacic je kazao kako nije medu najnepopularnijima vec je apsolutno najnepopularniji vladin dužnosnik, a to mu, kaže, ni malo ne smeta, jer "moramo biti svjesni cinjenice da je ovo vrijeme nepopularnih odluka".


Podijeli: Facebook Twiter