Premijer: Svi govore engleski dovoljno dobro

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zna li Ingrid Anticevic-Marinovic engleski ili ne, tek treba razjasniti. S jedne je strane, naime, njezin odgovor: "Yes, thank you very much" na novinarsko pitanje što ce raditi u Bruxellesu, a s druge tvrdnja predsjednika Vlade i njezinog stranackog predsjednika, koji tvrdi da svi hrvatski promatraci u Europskom parlamentu govore engleski jezik.

- Svi oni vladaju engleskim, neki jako dobro, neki prosjecno, ali sasvim dovoljno da bi mogli razgovarati u kuloarima, izjavio je Milanovic jucer na Pravnom fakultetu kada ga je student upitao razmišlja li o promjenama u sastavu hrvatskih promatraca u Europarlamentu s obzirom na znanje engleskog jezika pojedinih kandidata.

"Ne izvlacite zakljucke iz shortcut priloga na televiziji. Da bukvalno prevedem jednu englesku izreku, nemojte skakati u zakljucak", upozorio je Milanovic braneci zastupnicu svoje stranke. Hrvatski promatraci, podsjeca, "ne odlaze u diplomatsku akademiju, vec u parlament u kojem ljudi raznih politickih profila artikuliraju razne interese".

No, stvari nisu tako jednostavne. Novinar Stojan de Prato, dugogodišnji dopisnik Vecernjeg lista iz Bruxellesa, rekao nam je da eurozastupnik ne može raditi u institucijama EU-a ako ne zna engleski jezik.

"Katastrofalan je promašaj to što je Sabor u Europski parlament poslao nekoga tko ne može suvereno komunicirati na engleskome", nedvosmisleno tvrdi De Prato. (B. PAVELIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter