Cacic: Postignut dogovor o Diokiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic izjavio je u utorak da je s kljucnim vjerovnicima Diokija postigao sporazum po kojem ce dosadašnji vecinski vlasnik tvrtke Robert Ježic smanjiti svoj vlasnicki udio na jedan posto, a kljucni vjerovnici ce svoja potraživanja pretvoriti u vlasništvo.

- Obavio sam razgovore sa svim kljucnim vjerovnicima i postigao sporazum, izjavio je Cacic novinarima u zgradi Ministarstva gospodarstva pred kojom prosvjeduju nezadovoljni radnici Diokija.

- Ocekujem da ce sutra Ježic potpisati svodenje svojeg vlasnickog udjela na jedan posto, a kljucni vjerovnici ce svoja potraživanja pretvoriti u vlasništvo. Ocekujem da ce potom biti postavljena nova uprava i u roku sedam dana isplacene sve zaostale place kako bi Dioki mogao, na drugim temeljima i na sasvim drugi nacin, nastaviti s proizvodnjom, dodao je Cacic.



Takoder je najavio da ce razgovore s Inom obaviti kasnije te da bi ona mogla prekinuti proizvodnju etana. "Sudeci po informacijama koje imamo, Ini proizvodnja etana nije isplativa niti je kolicina dovoljna", rekao je Cacic.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic primio je na razgovor predstavnike 300-tinjak radnika Diokija koji prosvjeduju pred zgradom Ministarstva rada i Ministarstva gospodarstva.

Prosvjednicima, koji su se okupili pred ulazom u zgradu, prethodno se obratio predsjednik Stožera za obranu Diokija Mladen Matic.



Podsjetivši da su pred ministarstvima prosvjedovali još 31. sijecnja, Matic je rekao da su tada od ministara dobili obecanja da ce nastaviti raditi i dobiti svoje zaslužene place, no ispalo je da su to samo prazna obecanja.

Matic i prosvjednici posebno su ljuti na ministra gospodarstva Radimira Cacica jer je rekao da njegovo ministarstvo ne može riješiti njihov problem jer je Dioki privatna tvrtka.

- Nije istina da oni s nama nemaju ništa. Oni su hrvatska Vlada i za ljude zaposlene u privatnim tvrtkama. Kako bi bilo da mi kažemo ministrima - vi ste ministri zaposlenih u javnom sektoru, a niste naši ministri, pitao je Matic.



Najavio je da se radnici ovoga puta nece zadovoljiti samo rijecima, vec traže pisana jamstva za ispunjavanje svojih zahtjeva.

- Tražimo svoje zaostale place, kao i da pogoni na Žitnjaku nastave raditi. Ako oni ipak ne mogu raditi, neka nam Vlada to kaže, a u tom slucaju tražimo da nas se zbrine prema važecem kolektivnom ugovoru, istaknuo je Matic.

Radnici Diokija koji prosvjeduju pred zgradom ministarstava rada i gospodarstva u Vukovarskoj ulici cekaju povratak svojih predstavnika s razgovora s ministrom Mrsicem, a iz Ministarstva gospodarstva je pak najavljeno da ce prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Cacic dati izjavu novinarima u vezi s Diokijem.

Tristotinjak radnika Diokija okupilo se u utorak na Trgu bana Jelacica gdje su poceli prosvjed protiv nezainteresiranosti Vlade za spašavanje te petrokemijske tvrtke i egzistencije njenih radnika uz poruku "Ako je Dioki u privatnom vlasništvu, radnici nisu".


Podijeli: Facebook Twiter