Radnici Diokija prekinuli štrajk gladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica radnika Diokija prekinula su u petak poslije podne štrajk gladu te su praceni pljeskom svojih kolega sišli s vrha 50-metarske platforme u Diokijevu pogonu na Žitnjaku, gdje su prosvjedovali od ponedjeljka tražeci isplatu placa Diokijevim radnicima.

Krešo Belobrk i Siniša Androlic ostali su zadnji od petorice radnika koji su zapoceli štrajk gladu, a u petak su zbog iznemoglosti prekinuli svoj ocajnicki prosvjed te su vozilom Hitne pomoci odvezeni u bolnicu.

"Štrajkali smo jer tražimo isplatu naših šest zaradenih placa te da, ako dode do zatvaranja naše tvornice, svih 450 radnika dobije otpremnine prema kolektivnom ugovoru", izjavio je Krešo Belobrk netom prije nego što se poceo spuštati niz platformu.
Radnici su zadnju placu, onu za listopad, primili u veljaci a po njihovoj racunici, sa zaostalim placama i otpremninama svaki bi trebao dobiti oko 30 tisuca kuna.



Spuštanje štrajkaša gladu s platforme promatrala je i uplakana direktorica Diokija u ostavci Vidonija Miletic Plukavec koja je izjavila da je su prosvjednici heroji.

"Nadamo se da cemo uskoro doznati informacije da je Dioki prepoznat kao kompanija od nacionalnog interesa. Culi smo da se odvijaju intenzivne konzultacije i nadamo se pozitivnim vijestima", rekla je Miletic Plukavec.

Ostali radnici u petak su prosvjedovali kratkotrajnom blokadom prometa kod Diokijeve zgrade na Culineckoj cesti, pri cemu je jedan iznervirani vozac naletio na jednog prosvjednika. Srecom, sve je prošlo bez težih posljedica, a prosvjednici su ubrzo deblokirali cestu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter