Fimi media: Prva nagodba s USKOK-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri dana prije pripremnog rocišta u slucaju Fimi media, jedna od optuženih Anita Loncar Papeš nagodila se s USKOK-om te je u zamjenu za manju kaznu priznala da je iz državnih institucija i tvrtki izvlacila novac za HDZ i bivšeg predsjednika te stranke Ivu Sanadera.

Odvjetnik Mitko Naumovski potvrdio je Hini da je danas u USKOK-u postignuta nagodba prema kojoj je optužena Anita Loncar Papeš priznala nedjelo u zamjenu za 11-mjesecnu zatvorsku kaznu. Uz bezuvjetnu zatvorsku kaznu ona ce, ako zagrebacki Županijski sud potvrdi nagodbu, državi vratiti dva milijuna kuna, koliko je si po tvrdnjama USKOK-a priskrbila u najvecoj hrvatskoj korupcijskoj aferi.

Osim za optuženu Loncar Papeš, nagodba je postignuta i za njenu tvrtku Ani Lon, jednu od triju optuženih tvrtaka.

Neslužbeno se doznaje da se s USKOK-om nagodio i Bojan Dimic, vlasnik tvrtke Onida preko koje se takoder izvlacio novac iz državnih institucija i tvrtki.

"Fimi media" je jedna od najvecih korupcijskih afera u kojoj su, uz Sanadera i HDZ kao pravnu osobu, optuženi bivši dužnosnici te stranke - riznicar Mladen Barišic, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Macek, blagajnica Branka Pavoševic te vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak.

Pripremno rocište zakazano je za 19., 20. i 21. ožujka, a u ta tri dana sutkinja Ivana Calic trebala bi odrediti datum pocetka sudenja optuženima za "izvlacenje" više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i ministarstava.

HDZ, u ciji se "crni fond" od 2003. do 2009. po tvrdnjama tužiteljstva nezakonito slilo 31,6 milijuna kuna, na sudu ce predstavljati Damir Sesvecan, dok ce stranku zastupati Davorin Budin i Tomislav Penic. Oni su nakon potvrdivanja optužnice kazali da su ukazali na devet ozbiljnih argumenata kojima ce polako "ljuštiti optužnicu".

Optužnica u slucaju "Fimi media" s više od 500 stranica jedna je od najopsežnijih u povijesti hrvatskoga pravosuda. Rijec je o trecoj optužnici protiv bivšeg premijera. Prve dvije, za ratno profiterstvo u slucaju "Hypo" i nezakonito uzimanje provizije u slucaju Ina-MOL, spojene su u jedan optužni akt te se za te slucajeve Sanaderu vec sudi.

Optužnicom nisu obuhvaceni ministri i šefovi javnih poduzeca koji su isplacivali novac preko Fimi medije. USKOK je najavio da ce protiv njih pokrenuti poseban postupak. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter