Umirovljenici-politicari slabi racunovode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nalazi Državne revizije o poslovanju politickih stranaka, koje ovoga tjedna raspravio Hrvatski sabor, pokazuju da se u 2010. nitko nije zaigrao stranackim financijama i imovinama. Sve stranke koje su tada bile na vlasti - HDZ, HSS, SDSS i HSLS - dobile su od revizora "uvjetno" pozitivne ocjene, dok je Kukuriku koalicija zaradila pozitivne ocjene bez ikakvih uvjeta.

Jedina stranka Kukuriku koalicije koja je dobila "uvjetnu" ocjenu za 2010. godinu je Hrvatska stranka umirovljenika, kojoj su revizori otkrili manje nepravilnosti u financijskom poslovanju.

"Bit cu sretan ako i nalazi revizije za 2011. budu 'uvjetno' pozitivni", kaže predsjednik stranke Silvano Hrelja i objašnjava: "Rijec je o tome da naša stranka posluje preko 80, a ne preko jednog racuna. To je tako jer smo decentralizirani i jer sredstva ostavljamo gradskim i lokalnim stranackim tijelima. HSU je tako i nastajao - iz udruga - i njegovo današnje poslovanje nije isto kao i kod stranaka s drukcijom tradicijom."

"Mi smo demokratska stranka i u raspolaganju novcem. Osim toga, dio naših clanova na terenu nije vican racunovodstvu i vodenju poslovnih knjiga. Nakon što nas je Državna revizija, kad su nadzirali poslovanje za 2009. godinu, upozorila na neke male nepravilnosti, pooštrili smo unutarnju kontrolu, ali greške su uvijek moguce kad je toliko clanova i ogranaka. Napokon, znalo se dogoditi da nam gradonacelnici nekih gradova uplate za izlet umirovljenika na stranacki racun, a ne na racun udruga", komentira Hrelja.

IDS ne prikuplja clanarine

Ocijenjeno je da pet politickih stranaka (HDZ, HSLS, HSU, HDSSB i SDSS) nije uspostavilo ucinkovit sustav unutarnje kontrole, navodi se u izvješcu. IDS se, zajedno s HSLS-om, HSU-om i SDP-om, navodi medu strankama koje nisu poduzimale mjere za naplatu clanarina, te kao jedna od stranaka koja koristi poslovne prostore na razlicitim lokacijama, a na temelju ugovora zakljucenih s lokalnim jedinicama i odluka lokalnih jedinica, i to bez naknade. Ali, poslovanje IDS-a, kao i drugih clanica Kukuriku koalicije, SDP-a i HNS-a, ocijenjeno je "bezuvjetno" pozitivnim.
(D. GRAKALIC)


Podijeli: Facebook Twiter